Έκλεισαν τα σύνορα: Ποια τα 5 μέρη που απαγορεύεται να πάτε

Ποια μέρη έχουν κλειστά σύνορα; Πού απαγορεύεται να πάτε;

Κάποιες φορές, τα πιο γοητευτικά ταξίδια είναι εκείνα που περνούν τα σύνορα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και τα όρια. Οπότε τα απαγορευμένα μέρη είναι εκείνα που θέλουν περισσότερο να επισκεφτούν οι περισσότεροι που αγαπούν τα ταξίδια.

Και όμως υπάρχουν κάποια μέρη για τα οποία οι δρόμοι και οι πύλες είναι κλειστές για όλους. Αυτά είναι τα 5 μέρη του κόσμου που απαγορεύεται να πάτε!

Το Παγκόσμιο Καταφύγιο Σπόρων στη Νορβηγία

Για το (πολύ μα πάρα πολύ) κακό σενάριο μιας μαζικής φυσικής καταστροφής στον κόσμο, κάποιοι προνόησαν. Και είδαν πως αν μπορέσει η ανθρωπότητα να επιβιώσει, μια λύση υπάρχει: να είναι κάπου αποθηκευμένοι όλοι οι σπόροι και τα φυτά που θα μπορέσει ο άνθρωπος να φυτέψει και να ξαναφτιάξει από την αρχή τη γεωργία.

Αυτό το ρόλο έχει το Παγκόσμιο Καταφύγιο Σπόρων (Svalbard Global Seed Vault) στο Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία. Στο απομακρυσμένο και άγριο νορβηγικό αρχιπέλαγος, 1.300 χλμ από το Βόρειο Πόλο, το καταφύγιο είναι ένα κτίσμα ύψιστης ασφαλείας που άνοιξε το Φεβρουάριο του 2008 και φιλοξενεί σπόρους από ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 250 εκατομμύρια είδη σπόρων είναι αποθηκευμένα σε αυτή την παγκόσμια τράπεζα.

Σε απόλυτα ρυθμισμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ, στο μέρος αυτό μπαίνει αποκλειστικά και μόνον εξειδικευμένο προσωπικό οπότε μην κάνετε τον κόπο να περάσετε!

Νι’ιχάου, Χαβάη

Το μικρότερο κατοικημένο νησάκι της Χαβάης μοιάζει με τον ιδανικό εξωτικό προορισμό. Έχει έκταση 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το απόλυτο εξωτικό σκηνικό: θάλασα, φοίνικες, σπάνια ζώα και μόλις 130 κατοίκους.

Όμως, δυνάμεις της ακτοφυλακής περιπολούν τα σύνορα του και εξασφαλίζουν ότι κανείς (πέρα από τους κατοίκους) δε θα περάσει στο νησί.

Επιτρέπονται μόνον πτήσεις με ελικόπτερο πάνω από το νησί.

Μένγουιθ Χιλ, Royal Air Force, Αγγλία

Αν ο Τζέιμς Μποντ είχε ένα και μόνον καταφύγιο, θα ήταν αυτό. Η στρατιωτική βάση Μένγουιθ Χιλ (Menwith Hill) της βασιλικής αεροπορίας της Αγγλίας, στο βόρειο Γιορκσάιρ.

Είναι (σύμφωνα με πληροφορίες αφού είναι το απόλυτα απαγορευμένο μέρος) το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο που καταγράφει επικοινωνίες επίγειες αλλά και με δορυφόρους για χάρη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Need say more?

Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού

Είναι ίσως η πιο πλούσια βιβλιοθήκη του κόσμου. Αλλά είναι και αυστηρώς απαγορευμένη. Τα αρχεία του Βατικανού περιέχουν προσωπικά έγγραφα από κάθε Πάπα που υπηρέτησε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Και όχι μόνον.

Αποκλειστικά και μόνον ειδικά διαπιστευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να μπει εδώ.

Αποτελείται από ένα σύστημα διαδρόμων περίπου 85 χλμ (!) και περισσότερους από 35.000 τόμους βιβλίων παντός θέματος (κυρίως ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος)

Περιοχή 51, Νεβάδα

Όποιος έχει δει X-Files, έχει μια μικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται. 80 μίλια βόρεια του Λας Βέγκας, η περιοχή 51 ιδρύθηκε στην εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ως στρατιωτική βάση και κέντρο φύλαξης εγγράφων της CIA.

Λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει την περιοχή 51 έχουν κατά καιρούς ειπωθεί άπειρα σενάρια για το τι συμβαίνει εδώ: από γενετικά πειράματα σε ανθρώπους μέχρι επισκέψεις εξωγήινων. Η CIA δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει ποτέ τίποτε.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να μπουν κατά καιρούς, χωρίς εξουσιοδότηση, στη βάση. Κανείς δεν έχει πετύχει να μπει ή όποιος πέτυχε δεν γύρισε ποτέ για να πει τι υπάρχει εκεί.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More