Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Δωρεάν Office – Οι καλύτερες Εναλλακτικές λύσεις

Δωρεάν Office: Στις ημέρες μας, οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο λογισμικό “γραφείου”, καθώς προγράμματα όπως τα Word, Excel, και Powerpoint, είναι απαραίτητα σε κάθε υπολογιστή. Δείτε τα καλύτερα δωρεάν Office για εμάς τους Έλληνες χρήστες, για όλα τα λειτουργικά συστήματα, που μπορούν να αντικαταστήσουν εξ’ ολοκλήρου την πληρωμένη σουίτα της Microsoft, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δωρεάν Office

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από τις παρακάτω σουίτες, και αναρωτιέστε “πόσο καλό μπορεί να είναι ένα δωρεάν Office”, πραγματικά θα εκπλαγείτε με την ποιότητά τους.

LibreOffice

Τα ανωτέρω μας τα επιβεβαιώνει ευθύς εξαρχής το εξαιρετικό LibreOffice, και είναι πολύ πιθανόν να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε πληρώσει για λογισμικό γραφείου, ή γιατί δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη. Δωρεάν Office

Είναι συμβατό με όλες τις μορφές εγγράφων της Microsoft, και έχει σχεδόν κάθε δυνατότητα που θα βρούμε στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Word, του PowerPoint, και του Excel.

Η δωρεάν Office σουίτα είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα, και διατηρείται από μια τεράστια και ενθουσιώδη κοινότητα εθελοντών που εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωσή του με προσθήκη νέων χαρακτηριστικών.

Στο LibreOffice υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από επεκτάσεις και πρότυπα που το καθιστούν ακόμη πιο ευέλικτο για επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες. Επιπλέον, το LibreOffice είναι το προεπιλεγμένο δωρεάν Office στις περισσότερες διανομές Linux.Δωρεάν Office 5αα

Λήψη και εγκατάσταση LibreOffice

Η εγκατάσταση της σουίτας είναι ιδιαίτερα απλή και δεν έχει καμία δυσκολία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πριν πατήσουμε τη λήψη, είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει το σωστό λειτουργικό σύστημα και την αρχιτεκτονική του, όπως παρατηρούμε παρακάτω.

Δωρεάν Office 5α

Πλεονεκτήματα LibreOffice

Το βασικότερο πλεονέκτημα του δωρεάν λογισμικού δεν είναι άλλο από το εύκολο και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον του. Επίσης, έχει εξ’ αρχής ελληνική διόρθωση, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα. Δωρεάν Office

Δωρεάν Office 6α

Η σουίτα του LibreOffice έχει πολύ απλά και κατανοητά εικονίδια, και περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, κ.λ.π.

Δωρεάν Office 5

Μειονεκτήματα

Το μοναδικό και μικρό μειονέκτημα της δωρεάν σουίτας είναι ότι ενώ υποστηρίζει κανονικά τα αρχεία του Microsoft Office, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά του OpenOffice .odt για έγγραφο κειμένου, και .ods για υπολογιστικά φύλλα.

Δωρεάν Office 6

Ωστόσο, αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε εύκολα, έτσι ώστε η δωρεάν Office σουίτα να αποθηκεύει αυτόματα τα αρχεία μας με το συμβατό φορμά του Microsoft Office. Δεν έχουμε παρά να πάμε στο Εργαλεία -> Επιλογές…

Δωρεάν Office 7

…στην ενότητα Φόρτωση/Αποθήκευση επιλέγουμε το “Γενικά”, και επιλέγουμε το “Microsoft Word 97-2003 (*.doc), που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Πατάμε στο OK, και πλέον η προεπιλογή για την αποθήκευση των αρχείων θα είναι το .doc. Δωρεάν Office

Για να αλλάξουμε την προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως για παράδειγμα του Excel, αρκεί να αλλάξουμε τον τύπο εγγράφου σε “Υπολογιστικό φύλλο”, και να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο Microsoft Excel 97-2003 .xls που παρατηρούμε παρακάτω.

Δωρεάν Office 9

Ομοίως, για τις παρουσιάσεις, στον τύπο εγγράφου επιλέγουμε “Παρουσίαση” και στο “Να αποθηκεύεται πάντα ως” το Microsoft PowerPoint 97 -2003.

Apache OpenOffice

To OpenOffice.org είναι ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν Office, και έχει πιθανώς την πιο ταραχώδη ιστορία.

Ξεκίνησε από τη Sun Microsystems σαν παρακλάδι ανοιχτού κώδικα του StarOffice, και μέσα σε λιγότερα από 4 χρόνια κατέκτησε πάνω από το 15% της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ήταν η προεπιλογή σε όλες πρακτικά τις διανομές Linux.

Όμως, μετά την αγορά της Sun από την Oracle, μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια, η ανάπτυξη του OpenOffice.org τερματίστηκε. Η Oracle παραχώρησε την επωνυμία στο Apache Software Foundation, που συντηρεί και αναπτύσσει πλέον το Apache OpenOffice. Δωρεάν Office

Δωρεάν Office 10α

Λήψη και εγκατάσταση OpenOffice

Η εγκατάσταση του δωρεάν λογισμικού είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πριν πατήσουμε τη λήψη, είναι να επιλέξουμε το λειτουργικό σύστημα που θέλουμε και την αρχιτεκτονική του, όπως βλέπουμε παρακάτω.

Πλεονεκτήματα Apache OpenOffice

Το λογισμικό είναι ένα από τα δωρεάν Office που έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Σχεδιαστικά έχει διατηρήσει την αίσθηση που είχε το Microsoft Office 2003, μέχρι και στην στήλη των ιδιοτήτων δεξιά.

Δωρεάν Office 25ααα

Γενικά, όποιος είναι συνηθισμένος στις παλιές εκδόσεις Microsoft Office, στο Apache OpenOffice θα νιώσει σαν στο σπίτι του. Το Apache Openoffice περιλαμβάνει προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Δωρεάν Office 25

Μειονεκτήματα

Παρ’ ότι έρχεται με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, το Apache OpenOffice δεν έχει ενσωματωμένη ελληνική διόρθωση.

Επίσης, ενώ υποστηρίζει κανονικά τα αρχεία .doc και .docx του Word, .xls και .xlsx του Excel, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να αποθηκεύει αρχεία στο φορμά του OpenOffice, με την κατάληξη .odt.

Στη συνέχεια θα δούμε πώς διορθώνονται και τα δύο αυτά θέματα.

Ελληνική διόρθωση στο Apache OpenOffice

Για να εγκαταστήσουμε την Ελληνική διόρθωση, αρκεί να πάμε στο “Εργαλεία > Γλώσσα> Λήψη περισσότερων λεξικών”…

…όπου θα ανοίξει μια σελίδα στο Internet. Στο Search γράφουμε “greek”, και αρκετά πιο κάτω στη σελίδα, θα δούμε το ελληνικό λεξικό που χρειαζόμαστε. Κατόπιν δεν έχουμε παρά να κάνουμε κλικ στον τίτλο του…

…και επιλέγουμε το “Download extension”.

Θα κατεβάσουμε ένα αρχείο μεγέθους λίγων kilobyte. Μόλις κατέβει, το ανοίγουμε. Στο Apache OpenOffice θα ανοίξει η διαχείριση επεκτάσεων. Επιλέγουμε ΟΚ.

Για να εγκατασταθεί η επέκταση, κάνουμε κλικ στην “Αποδοχή”. Πλέον η ελληνική διόρθωση έχει εγκατασταθεί, και στην επόμενη καρτέλα πατάμε στο “κλείσιμο”.

Σε αυτό το σημείο, αρκεί να κλείσουμε και να ξανανοίξουμε το Apache OpenOffice, και είμαστε έτοιμοι.

Αποθήκευση αρχείων συμβατών με Microsoft Office

Για να αποθηκεύει αυτόματα το OpenOffice τα αρχεία μας με το συμβατό φορμά του Microsoft Office, πηγαίνουμε στο Εργαλεία -> Επιλογές… Δωρεάν Office

…στην ενότητα Φόρτωση/Αποθήκευση επιλέγουμε το “Γενικά”, και επιλέγουμε το “Microsoft Word 97/2000/XP”, που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Πατάμε στο OK, και πλέον η προεπιλογή για την αποθήκευση των αρχείων θα είναι το .doc.

Για να αλλάξουμε την προεπιλογή αποθήκευσης και για τους άλλους τύπους αρχείων, όπως του Calc (Excel) και του Impress (Powerpoint), αρκεί να αλλάξουμε το “Τύπος εγγράφου”, πχ σε “Υπολογιστικό φύλλο” για το Calc και να επιλέξουμε τον αντίστοιχο τύπο Microsoft Excel 97/2000/XP.

Δωρεάν Office 40

Παρόμοια πρέπει να ενεργήσουμε και για τις παρουσιάσεις, όπου στον τύπο εγγράφου επιλέγουμε “Παρουσίαση” και στο “Πάντα αποθήκευση ως” το Microsoft PowerPoint 97/2000/XP.

Δωρεάν Office 40α

Έγγραφα Google

Αφήσαμε για το τέλος την online σουίτα της Google, καθώς είναι μια φυσική επιλογή για όποιον είναι ήδη βαθιά στο οικοσύστημα Android / Google, και το πιο πιθανό είναι να την χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς.

Πλεονεκτήματα εγγράφων Google

Το δωρεάν office της Google, αν και δεν προσφέρει τα προηγμένα εργαλεία που θα βρούμε στα δύο προηγούμενα desktop λογισμικά, ωστόσο, όλα είναι σχεδιασμένα με πολύ εύκολο και σαφή τρόπο, καθιστώντας τη σουίτα ιδιαίτερα φιλική.

Επιπλέον, οι γραμμές εργαλείων και τα μενού της σουίτας έχουν πολλές δυνατότητες που δεν θα τις συναντήσουμε στις desktop εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορούμε να εισάγουμε σχόλια κάνοντας κλικ σε μια επισημασμένη παράγραφο, ή πατώντας Ctrl-Alt-M στα Windows ή Cmd-Option-M στα macOS.

Εφόσον έχουμε σύνδεση στο ίντερνετ, όλα τα αρχεία θα αποθηκευτούν και θα συγχρονιστούν αυτόματα στο Google Drive, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για μεταφορές και αντίγραφα ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει και για τον ορθογραφικό έλεγχο που γίνεται αυτόματα ευθύς εξαρχής , χωρίς να απαιτείται κάποια προσθήκη ή η παρέμβαση μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των εγγράφων Google είναι βέβαια και η φωνητική πληκτρολόγηση, που λειτουργεί απρόσκοπτα μόνο στον Chrome, και σε δυο κλώνους που χρησιμοποιούν τον ανοιχτό κώδικα του Chromium.

Ο ταχύτερος τρόπος για να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα της Google είναι να τα κατεβάσουμε από το Chrome web store.

Κατόπιν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και να καρφιτσώσουμε το εικονίδιο στην γραμμή εργασιών.

Όπως είναι φυσικό, τα Google Docs έχουν πλήρες πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον. Επιπλέον, η αναγνώριση ομιλίας υλοποιείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς καμία απολύτως δυσκολία.

Μειονεκτήματα

Το κύριο μειονέκτημα των εγγράφων, των φύλλων, και των διαφανειών της Google, είναι ότι τα αρχεία που δημιουργούνται δεν μετατρέπονται πάντα τέλεια.

Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τα εργαλεία της Google χρησιμοποιούν γραμματοσειρές ιστού αντί για αποθηκευμένες τοπικά στη συσκευή μας, και αφετέρου επειδή τα έγγραφα της Microsoft, αλλά και της Apple, περιέχουν λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται από την Google.

Μπορούμε να εξάγουμε τα Έγγραφα Google σε μορφές Office, Open Document (OpenOffice και LibreOffice), PDF, HTML και ePub.

Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν Office για εσάς?

Το OpenOffice και το LibreOffice έχουν πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον και παρόμοιες δυνατότητες και εμφάνιση, με μικρές σχετικά διαφορές.

Επίσης, είναι οι πιο πλήρεις σουίτες γραφείου, περιλαμβάνοντας προγράμματα αντίστοιχα των Word, Excel, Powerpoint, Access, Visio, και Equation Editor.

Τα Έγγραφα της Google είναι τα πιο βολικά για να μπορούμε να τα έχουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο παντού μαζί μας, σε όλες τις φορητές συσκευές μας άλλα και στο κινητό.

Ό,τι και να πούμε, στο τέλος της ημέρας, το καλύτερο δωρεάν Office είναι εκείνο που μας βολεύει καλύτερα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Στο κάτω-κάτω, τζάμπα είναι 😉

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας προτείνετε και άλλα δωρεάν Office, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

You might also like