Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

DNA: Ποιά στοιχεία “κληρονομεί” το μωρό από τους γονείς

Άλλοι «τρέμουν» την κληρονομικότητα, άλλοι μαντεύουν σε ποιόν από τους δυο γονείς θα μοιάσει το παιδί καθώς μεγαλώνει. Μήπως το μωρό θα πάρει τα γαλάζια μάτια της μαμάς ή θα αποκτήσει το ύψος και τα λακκάκια του μπαμπά;

Οι έγκυες γυναίκες συνηθίζουν να «πλάθουν» την επιθυμητή εικόνα του μωρού τους, αλλά όσο αυτό «κοιμάται» μέσα στη μήτρα… ο γενετικός κώδικας διαμορφώνεται με απρόβλεπτο τρόπο! Παρ’ όλα αυτά, οι γενετιστές αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους «κανόνες» που φέρουν τον όρο: κληρονομικότητα…

Μπλε, καστανά, μαύρα μάτια ανάλογα με τα γονίδια

Ακόμα και εάν οι δυο γονείς έχουν καστανά μάτια, το παιδί μπορεί να γεννηθεί με μπλε ή πράσινα μάτια, καθώς το χρώμα τους καθορίζεται από μια σειρά γονιδίων. Σύμφωνα με τη γενετίστρια Kate Garber του “Emory University School of Medicine”, ένα γονίδιο ίσως οδηγηθεί προς τα «μπλε», ενώ ένα άλλο προς τα «καστανά». «Η διαδικασία μοιάζει με πολλές στρώσεις μπογιάς, ξεχωριστών χρωμάτων, που ακουμπούν τυχαία η μια πάνω στην άλλη.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα γονίδια που ελέγχουν την πυκνότητα του χρώματος και δημιουργούν π.χ. τα ανοιχτόχρωμα καστανά μάτια», συνεχίζει η ίδια. Αυτό σημαίνει, ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο τα υπερισχύοντα γονίδια, αλλά και τα δευτερεύοντα, καθώς είναι ικανά να αλλάξουν τον τόνο του χρώματος, αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με μάτια διαφορετικού χρώματος.

Τεστ DNA αποκαλύπτει εάν θα αποκτήσετε μωρό με κόκκινα μαλλιά

Ένα απλό τεστ DNA αποκαλύπτει, εάν ένα μωρό φέρει το γονίδιο των κόκκινων μαλλιών, ακόμα και εάν κανένας από τους γονείς δεν είναι κοκκινομάλλης! Οι επιστήμονες του BritainsDNA ισχυρίζονται ότι περίπου τέσσερα στα δέκα άτομα «κουβαλούν» μια παραλλαγή του γονιδίου των κόκκινων μαλλιών, αλλά είναι ξανθοί, μελαχρινοί ή καστανοί.

Χιλιάδες ζευγάρια θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, εάν θα γεννήσουν κοκκινομάλλικα παιδιά, κάνοντας το τεστ DNA στην έκθεση “Who Do You Think You Are?” στο Λονδίνο.

You might also like