Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Δημοψήφισμα 2015: Να γιατί θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι …

Γιατί θα κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι μετά το δημοψήφισμα 2015;

Σε δημοσίευμά του το BBC κάνει λόγο για τη θεωρία των παιγνίων και το «δίλημμα του φυλακισμένου», προσπαθώντας να δείξει ότι η καλύτερη οδός για την Ευρωζώνη και την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα ήταν τελικά οι εταίροι να αποδέχονταν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης – ή έστω κάποια εκδοχή της, όπως τονίζει το εκτενές άρθρο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι άριστος γνώστης της θεωρίας των παιγνίων, επισημαίνει ο Marcus Miller, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Warwick, όπως αναφέρει το BBC.

Τι είναι η θεωρία των παιγνίων;

Όπως εξηγεί το άρθρο, πρόκειται για μία μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Παίκτης μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία οργάνωση, ένα κράτος ή ένας συνασπισμός.

Για τη λύση των προβλημάτων αυτών θεωρείται προηγουμένως απαραίτητη η ανάλυση καταστάσεων, όπου δύο ή περισσότεροι δρώντες (παίκτες) βρίσκονται αντιμέτωποι και ακολουθούν συνεργατικές στρατηγικές. Κάθε παίκτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του. Επομένως, οι ενέργειές του εξαρτώνται άμεσα από τη θέση (στρατηγική) που θα επιλέξει ο αντίπαλος.

Ένα γνωστό παράδειγμα στη θεωρία των παιγνίων είναι το «δίλημμα του φυλακισμένου», το οποίο, κατά τον αρθρογράφο του BBC, μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιτύχουν πολλά αν συνεργάζονταν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν διότι ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον.

You might also like