Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Διατροφικοί μύθοι που βάζουν εμπόδια στο αδυνάτισμα!

Διατροφικοί μύθοι: Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι ακολουθώντας τις οδηγίες διαφόρων “ειδικών” για περιορισμό της πρωτεΐνης, των λιπαρών και την αύξηση των υδατανθράκων, που υποτίθεται ότι είναι καλή πηγή ενέργειας, το μόνο που κατάφεραν ήταν αντί να αδυνατίζουν να γίνονται ολοένα παχύτεροι και να επιδεινώνουν την υγεία τους.

Διατροφικοί μύθοι

Τα τελευταία 25 χρόνια, το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων έχει αυξηθεί κατά 250%. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι κάτι πάει λάθος».

Ο μύθος των υδατανθράκων ως καλής πηγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη «Διατροφική πυραμίδα» του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε το 1992, καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε έξι ή περισσότερες μερίδες δημητριακών (ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι). Διατροφικοί μύθοι

Η «Διατροφική πυραμίδα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν παγκοσμίως τα αγροτικά τους προϊόντα.

Η μόνη χρησιμότητά της είναι για την περίπτωση που θέλετε να κρατάτε τα επίπεδα γλυκογόνου σας υψηλά, ώστε να μην καίτε λίπος.

Γλυκογόνο ονομάζονται οι υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στους μυς και το ήπαρ. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με μια αποθήκη σακχάρου (γλυκόζης), όπου το σάκχαρο είναι η μορφή των υδατανθράκων που το σώμα χρησιμοποιεί για καύσιμο. Διατροφικοί μύθοι

Ενώ, όμως, οι αποθήκες λίπους μπορούν και επεκτείνονται (και έτσι παχαίνουμε διαρκώς), η αποθήκη γλυκογόνου έχει περιορισμένη χωρητικότητα σε σάκχαρο. Έτσι, μια γεμάτη αποθήκη γλυκογόνου δίνει το σήμα στο σώμα να χρησιμοποιεί για ενέργεια τους εισερχόμενους υδατάνθρακες (και όχι το λίπος) και να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος, αντί να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος.

Αυτό έχει αποτέλεσμα το σώμα όχι μόνο να σταματά να καίει λίπος αλλά και να το διατηρεί, αφού, εφαρμόζοντας τη «Διατροφική πυραμίδα», του προσφέρουμε λίγο λίπος και πολλούς υδατάνθρακες. Με λίγα λόγια, οι κλασικές δίαιτες κρατούν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα γλυκογόνου και δεν επιτρέπουν στο σώμα να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το αποθηκευμένο λίπος.

Η λανθασμένη αυτή αντίληψη για την αξία των υδατανθράκων ως πηγής ενέργειας πηγάζει από τη δεκαετία του 1960. Παρότι, όμως, είναι αλήθεια ότι το γλυκογόνο αποτελεί σημαντική πηγή καυσίμου για κορυφαία αθλητική επίδοση, ολοένα και περισσότερα ερευνητικά ευρήματα αμφισβητούν τη θεωρία ότι το γλυκογόνο είναι απλώς και μόνο μια αποθηκευτική μορφή υδατανθράκων. Κι αυτό διότι ο βαθμός πλήρωσης της αποθήκης γλυκογόνου έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητά μας να καίμε λίπος και στην υγεία του μεταβολισμού μας. Διατροφικοί μύθοι

Γυμναστική, μείωση βάρους καί επαρκής πρόσληψη νερού

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποτελούν τη βάση της υγιεινής διατροφής, που περιορίζει τα δημητριακά -κυρίως ολικής άλεσης-στο 1/3 της ποσότητας που όριζε η «Διατροφική πυραμίδα» και αναδεικνύει την αξία των καλών λιπαρών από πηγές όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Το 2011, δύο νέα διατροφικά μοντέλα, το «Πιάτο της υγιεινής διατροφής» και το «Διατροφικό πιάτο» αντικατέστησαν τη «Διατροφική Πυραμίδα» και ανέδειξαν την αξία των βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης D, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Διατροφικοί μύθοι

Ο μύθος των «καλών» τροφών με λίγα λιπαρά.

Και ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση ιδιαιτέρως κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, οι άνθρωποι άρχισαν να φοβούνται τα λιπαρά! Έτσι, την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ έκαναν νέες κατηγορίες τροφίμων χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά.

Η σύνδεση των λιπαρών, ακόμα και των κορεσμένων, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις ποτέ δεν αποδείχτηκε πραγματικά. Μάλιστα, σπουδαίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από λιπαρά -οποιαδήποτε φυσικά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών κορεσμένων- στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνέπαα αυτού είναι ότι ακόμα και η εξαιρετικά συντηρητική Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία δεν βάζει πια ανώτατο όριο στη συνολική ημερήσια πρόσληψη λιπαρών, παρά μόνο στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, χωρίς όμως και αυτό να βασίζεται πουθενά.

Την ίδια ώρα, μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς συμπέρανε ότι το υψηλό σάκχαρο αίματος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. Δηλαδή τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (που δίνουν γρήγορα ικανές ποσότητες σακχάρων στο αίμα αφού τα φάμε), όπως είναι ό,τι περιέχει ζάχαρη και αλεύρι δημητριακών, είναι από τη φύση τους ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται. Διατροφικοί μύθοι

Ωστόσο, συνεχίζουμε να δεχόμαστε καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων για τα ατεκμηρίωτα οφέλη των τροφίμων με χαμηλά λιπαρά, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας.

Σωστή διατροφή είναι η ορμονικά «έξυπνη» διατροφή!

Επειδή, όμως, η υγεία και το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι θεμελιώδους σημασίας, η επίτευξη της σωστής διατροφής μπορεί να γίνει μόνο μέσω της υπερέχουσας οδού της ορμονικά «έξυπνης» διατροφής.

Η παχυσαρκία ουσιαστικά είναι μια προδιαβητική κατάσταση. Για κάθε ασθενή με διαβήτη, υπάρχουν τέσσερις προδιαβητικοί, συνήθως παχύσαρκοι.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ούτε παχύσαρκος ούτε προδιαβητικός, κερδίζει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής τρώγοντας ορμονικά έξυπνα. Και αυτό επειδή ό,τι τρώμε διαμορφώνει το ορμονικό περιβάλλον μας για τις επόμενες 5-6 ώρες, αλλά και το πώς και πόσο θα ζήσουμε τελικά.

Η συσσώρευση σωματικού λίπους είναι καθαρά ορμονική υπόθεση, που για να συμβεί χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα και δεν εισχωρεί το διατροφικό λίπος στα κύτταρά μας.

Όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν περιορίσουμε θερμίδες ή λιπαρά.

Επίσης, η ινσουλίνη θα «φτιάχνει» λίπος μέσα μας από γλυκόζη, ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά. Διατροφικοί μύθοι

ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης;

«Οι κακές θερμίδες, δηλαδή οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας», απαντά η δρ Κοινή και εξηγεί ότι «το δίδυμο γλυκόζης-ινσουλίνης ρυθμίζει συνολικά την υγεία και την ορμονική μας ισορροπία και η προσεκτική και απροκατάληπτη μελέτη της ιστορίας και των ερευνητικών ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική διαιτολόγια, αλλά επειδή τρώει πολλές κακές θερμίδες, δηλαδή ορμονικά λανθασμένα. 0 ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι απλά ένας καυστήρας θερμίδων. Η συμβατική διαιτολόγια έχει αποτύχει παταγωδώς, διότι στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αγνοήσει την ορμονική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού και τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη στη Γη: τις ορμόνες μας».

You might also like