Διαλύει την Κυβέρνηση ο Σακελλαρίδης: Σενάρια για επόμενο πρωθυπουργό …
Τι επιπτώσεις θα έχει για την κυβέρνηση η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη; Ποιες οι νέες διαρροές στην ψηφοφορία;
Στα δημοσιογραφικά γραφεία το θέμα «έπαιζε» εδώ και αρκετές ημέρες, η παρούσα κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη σύνθεση δεν έχει πολλούς μήνες ζωής.
Τα νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν, τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές κάθε άλλο παρά αντίστοιχα αριστερής πολιτικής είναι.
Ήδη πολλά προεκλογικά συνθήματα και υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν… καταπατηθεί. Το τελευταίο είναι το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που πλέον «άλλαξε» από τους χρήστες του διαδικτύου σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».
Και μέσα στην πανολεθρία της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια έρχεται να προστεθεί ξανά και το μπάχαλο με τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το τελευταίο μέτρο που θα το αντικαθιστούσε ήταν ο φόρος στο κρασί, που ξεσήκωσε ωστόσο νέα θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αρχίσει νέο σαφάρι για… ισοδύναμα κι αυτό λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία του νομοσχέδιο σήμερα το βράδυ.
Όλα αυτά είναι σημάδια, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μιας κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά συντονισμό έχει, είναι σημάδια μια κυβέρνησης που ο καθένας έχει τη δική του στρατηγική, που μάλιστα ανά περίπτωση διαφέρει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε η αποπομπή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος μέχρι πριν από κάποιους μήνες ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Συναγερμός έχει σημάνει κυριολεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι εξελίξεις έχουν πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του crashonline.gr, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στην αποψινή ψηφοφορία μετράει ήδη 1 -σίγουρη- διαρροή, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις τρεις.
Μάλιστα, εάν προστεθεί και η αναξερτητοποίηση-καταψήφιση του Νίκου Νικολόπουλου οι ψήφοι της συγκυβέρνησης «πέφτουν» στις 151. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες- οι αποψινές διαρροές δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 5 (!) και σε αυτή την περίπτωση χάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επικίνδυνοι βουλευτές είναι οι κ.κ. Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης που είχαν ψηφίσει παρών στη συμφωνία με τους δανειστές, φέρονται υποψήφιοι για διαφοροποίηση στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά έχουν ένα σημαντικό βάρος.
Παράλληλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο βουλευτής Φλώρινας Κων. Σέλτσας δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την ρύθμιση για την φορολόγηση του κρασιού ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι βουλευτές από περιοχές με παραγωγή κρασιού καθώς πιέζονται από οινοπαραγωγούς των περιφερειών τους.
Ωστόσο, ερώτημα παραμένει ποια στάση θα κρατήσει ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος παραμένει άφαντος ενώ δεν παρευρέθηκε ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την τελευταία στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και το νομοσχέδιο να «περάσει» έστω και οριακά…
Τα σενάρια για την οικονομική κυβέρνηση
Στα μεταξύ η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τόσο πανικοβλημένη που ακόμα και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να σκέφτεται το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αρχίσει να πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς τα πράγματα έχουν γίνει ανεξέλεκτα, ενώ η κοινωνία έχει αρχίσει να βράζει… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Πολυτεχνείο με έντονη την παρουσία των αστυνομικών…
Το ερώτημα που τίθεται σε περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης, όμως, είναι ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «Οικουμενική κυβέρνηση με εμένα πρωθυπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει». Πολλοί όμως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πολλές ο πρωθυπουργός έχει αναγκαστεί να αθετήσει πολλά από αυτά που έχει πει στο παρελθόν. Άρα γιατί όχι κι αυτό; Ωστόσο, σε αυτό πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οικουμενική κυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό δεν έχει… νόημα, καθώς αποκλείεται να τον δεχθούν και τα άλλα κόμματα.
Άρα ο κλήρος φαίνεται πως πέφτει -σύμφωνα με τα ίδια σενάρια- στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί ενώ το όνομα του δεν ακούγεται πάρα πολύ. Ασχολείται κυρίως με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση τους. Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη η είδηση ότι ο κ. Δραγασάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε απορίες, θέλοντας έτσι να αποδείξει -σύμφωνα με αναλυτές- ότι δεν έχει αναμειχθεί και πολύ στα μέτρα που έρχονται…