Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Bloomberg: Το πάρτι τελείωσε – Ας ετοιμαστεί η Ελλάδα για έξοδο!

Έπειτα από πέντε μήνες δράματος, λάθος μηνυμάτων και δυσάρεστων εκπλήξεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι, τελικά, έτοιμοι να δείξουν στον Αλέξη Τσίπρα την πόρτα της εξόδου.

Το Bloomberg χρησιμοποιεί μια πρώτη φορά τόσο δραματικό τόνο για να δείξει πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Justus Lipsius, του κτηρίου στις Βρυξέλλες που διεξάγονται οι συζητήσεις, οι ηγέτες έχουν περικυκλώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, για να ακολουθήσει η Άνγκελα Μέρκελ και αν του παραδώσει το τελεσίγραφο.

Το άρθρο αναφέρει πως η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης ήταν γεμάτο από αισθήματα έντασης, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλεγαν στον Τσίπρα ότι απέτυχε να τιμήσει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν έξι αξιωματούχοι που μετείχαν στις συζητήσεις, αλλά έδωσαν τις πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αλήθεια είναι ότι από τις πλέον σκληρές της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η Λιθουανή Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, η πρώτη που μίλησε για πάρτι που φαίνεται να τελειώνει. «Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη συμπεριφορά και η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», τόνιζε στους δημοσιογράφους. Ο Μαρκ Ρούτε μίλησε για θαύμα που πρέπει να συμβεί και ο Μαλτέζος, Ζόζεφ Μουσκάτ για τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης που έχει ανοιχτεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτός, όμως, που έθεσε τα πράγματα σε μια δραματική διάσταση ήταν ο Γιούνκερ που έκανε λόγο για προετοιμασίες ενός Grexit.

Η αρχή στο Eurogroup

Κατά το Bloomberg, τα πράγματα ήταν άσχημα από την αρχή, στο Eurogroup, που μπορεί να μην υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά, αίφνης, ο τόνος άλλαξε όταν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διαπίστωσαν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας πήγε στη συνεδρίαση δίχως τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν βαν Οφερτφελντ, έλεγε στους δημοσιογράφους: «Περίμενα πως ο νέος υπουργός θα μας έφερνε τις προτάσεις. Ναι, μας έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση, αλλά αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως είμαστε σε επείγουσα κατάσταση».

Το Plan B

Αυτή τη στιγμή, ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για Plan B, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητάει από την ΕΚΤ και την Κομισιόν να κάνουν λεπτομερειακά πλάνα που θα αποτρέψουν μια γενικότερη κατάρρευση της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στη συνάντηση των ηγετών, αυτοί που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Τσίπρα ήταν ο Μουσκάτ και η Γκριμπαουσκάιτε. Και μπορεί η Λιθουανή πολιτικός να μην επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ο Μουσκάτ όμως, ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έκρυψε την οργή του λέγοντας πως το δημοψήφισμα στην Ελλάδα λειτούργησε ανταγωνιστικά με την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή, καταλήγει το άρθρο, υπάρχουν μόνο πέντε ημέρες για την Ελλάδα και τίποτα περισσότερο.

Ο Βολφάνγκο Πικολί της Teneo Intelligence, εξήγησε: «Η έσχατη στιγμή της αλήθειας έφτασε πολύ γρήγορα για τον Τσίπρα».

loading...
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More