Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Ατζέντα 21: Να τι εννοούν λέγοντας “ανάπτυξη”, για να μην περιμένεις άδικα!

Ατζέντα 21:«Το MONEY SHOW και το Τεχνολογικό Portal «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» διοργανώνουν 22-24/05/2015 στα πλαίσια του ‘MONEY SHOW THESSALONIKI Εκδήλωση Καινοτομίας». Τίποτα από αυτά δεν τρώγεται, δεν είναι προϊόν πρώτης ανάγκης και δεν προσφέρει θέσεις εργασίας, το αντίθετο, καταργεί.

Όσο η αυτοματοποίηση και η ρομποτοποίηση εξελίσσεται, τόσο και μεγαλώνει η ανεργία… Ο Serge Gainsbourg την δεκαετία του ’60 τραγουδούσε το «Les petits trous» (μικρές τρύπες), ένα τραγούδι που καυτηρίαζε τις κοινωνικές ανισότητες. “Εσύ πας κρουαζιέρα στη πρώτη θέση, εγώ συνέχεια ανοίγω τρυπούλες”, εννοώντας ότι κάνει το επάγγελμα του ελεγκτή εισιτηρίων που τα ακυρώνει.

Η διαφορά είναι ότι οι κρουαζιέρες για την ελίτ επιβίωσαν και συνεχίζονται, αλλά ο ελεγκτής απέθανε… Ατζέντα 21

Η μανταρίστρα των γυναικείων καλσόν έχασε το επάγγελμά της όταν αυτά πλαστικοποιήθηκαν κι άρχισαν να βγαίνουν κατά χιλιάδες με σχετικά χαμηλό κόστος, ώστε να μην αξίζει τον κόπο το μαντάρισμα. Μηχανές αυτόματες τα παράγουν με ανάγκες λίγων χειριστών. Όμως νέα και “καινοτόμα” καλσόν νανοτεχνολογίας, υπόσχονται “Τέλος στους πόντους!” Που σημαίνει κι άλλη μείωση παραγωγής και χειριστών, αφού αυτό το καλσόν -που δεν μας νοιάζει πόσο είναι υγιεινό- θα κρατάει πολλαπλάσιο χρονικό διάστημα. Ατζέντα 21

Και πάει λέγοντας. Η λίστα των καταργημένων επαγγελμάτων είναι τεράστια, μαζί με πολλή καλλιτεχνία και μαστοριά και δεξιότητα σε πολλά από αυτά. Αν θελήσεις ένα ωραίο χειροποίητο ψάθινο καλάθι, θα πρέπει να το ψάξεις σε καταστήματα έθνικ, όπου θα βρεις εισαγόμενο από τριτοκοσμική χώρα, πανάκριβο εδώ, πληρωμένο με ψίχουλα εκεί, πολύ πιθανά κι από ανήλικη εργασία. Γι΄αυτούς ΕΚΕΊ, αυτό ακόμα λέγεται ανάπτυξη.

Για χώρες όμως προηγμένες όπως … η Ελλάδα, οι “καινοτόμες” ιδέες είναι αυτές που προσελκύουν τη χρηματοδότηση και το ενδιαφέρον τόσο των ιδιωτών, όσο και των κρατικών κι ευρωπαϊκών φορέων και προγραμμάτων. 2nd GREEK INNOVATION FORUM 2015: H πανελλαδική Εκδήλωση Καινοτομίας Ατζέντα 21

Η Εκδήλωση περιλαμβάνει Έκθεση Καινοτομίας και Design (Exhibition), Ημερίδες για θέματα Καινοτομίας (Workshops) και Συνέδριο Καινοτομίας (Conference). Στη διάρκεια των Ημερίδων ενδεικτικά θα παρουσιαστούν θέματα Κατοχύρωσης Βιομηχανικής & Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άλλα ενδιαφέροντα θέματα για ερευνητές, ευρεσιτέχνες και για επιχειρηματίες.To 2nd GREEK INNOVATION FORUM έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει στον ίδιο εκθεσιακό χώρο όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στην όλη τη διαδικασία παραγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Ατζέντα 21

Συγκεκριμένα, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι κρατικοί και ιδιωτικοί Φορείς, Υποστήριξης Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας, Χρηματοδότησης, Έρευνας & Τεχνολογίας/Καινοτομίας, Παροχής Υπηρεσιών. Κύριος στόχος του 2nd GREEK INNOVATION FORUM (http://www.greekinnovationforum.eu) είναι η συνέργεια των παραπάνω κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Ατζέντα 21

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και το Thessaloniki Smart Up Innovation Hub υποστηρίζουν το 2nd GREEK INNOVATION FORUM και θα συμμετέχουν ενεργά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το GREEK INNOVATION FORUM έχει ξεκινήσει συνεργασία με τις Εκθέσεις Brussels Innova και iENA, το Innovation Forum και το Global Innovation Forum ενώ έχει συμπεριληφθεί στις Εκδηλώσεις Business Angels Week που διοργανώνονται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Όταν, λοιπόν, ακούτε κάποιον να σας μιλάει για “βιώσιμη ανάπτυξη”, μην πάει το μυαλό σας σε κάτι που τρώγεται, ή είναι απαραίτητο για την καθημερινότητα, ούτε κάτι που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Το πιο πιθανό είναι και να δημιουργήσει μερικές στον κατασκευαστή του, που θα αναλάβει με το προϊόν του να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, όπως π.χ. είναι τα νέα ανδροειδή που αντικαθιστούν υπαλλήλους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπηρεσίες, ρεσεψιόν κλπ Αυτό ακριβώς τονίζει στο άρθρο του “Είστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση;” ο Klaus Schwab, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Σχεδόν τα πάντα που κάποτε ξέραμε αλλάζουν. Για το άμεσο μέλλον, θα πρέπει να συνηθίσουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο νέο κόσμο, δεν είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό ψάρι, είναι το γρήγορο ψάρι που τρώει το αργό. Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής εποχής είναι ο ταχύς ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής. Είναι τόσο γρήγορη, που οι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτήν ως “τεχνολογική επανάσταση”. Αυτή η επανάσταση είναι διαφορετική από οποιοδήποτε προηγούμενη στην ιστορία και θα μας επηρεάσει με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. […]

Η τεχνολογική αλλαγή δεν είναι ποτέ ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτή η επανάσταση λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, κυβερνητικές και κοινωνικές διαστάσεις. Για να κάνετε μια χώρα να ταιριάξει στο νέο τύπο καινοτομίας με γνώμονα τον ανταγωνισμό, ολόκληρο το οικοσύστημα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έτσι, αν κάποιος αλλάζει κάτι – ή αλλάζει συνεχώς, όπως και στην περίπτωση της τεχνολογίας – το όλο σύστημα πρέπει να αλλάξει για να συμβαδίσει»

Κι όλα αυτά αφορούν σε γκατζετάκια κι εφαρμογές, έξυπνες συσκευές για ηλίθιους χρήστες που παραδίδονται στην Οργουελική εποχή, και προϊόντα που δεν θα μολύνουν το περιβάλλον για να παραχθούν, αλλά θα μολύνουν τον άνθρωπο και την οικονομία του. Αυτή είναι η “βιώσιμη ανάπτυξη” που όλοι πιπιλούν σαν καραμέλα. Λίγοι κατανοούν τι ακριβώς σημαίνει. Οι υπόλοιποι, θα το καταλάβουν όταν η καραμέλα τους κάτσει στο λαιμό…

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!

You might also like