«Μετρήστε αντίστροφα από το 10 προς το 0 και θα κοιμηθείτε…», είναι συνήθως τα λόγια που προλαβαίνουμε να ακούσουμε από τον αναισθησιολόγο, λίγο προτού κλείσουμε τα μάτια μας και χάσουμε τις αισθήσεις μας.
Πώς λειτουργεί όμως η αναισθησία;
Ένα βίντεο animation έρχεται τώρα να μας αποκαλύψει τι μας συμβαίνει ενώ αποκοιμιόμαστε στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Να σημειωθεί ότι η αναισθησία μπορεί να προκληθεί τεχνητά, είτε μέσω ιατροφαρμακευτικών χειρισμών ή ουσιών, είτε ψυχολογικών μεθόδων ή ασκήσεων, ώστε το άτομο να μην αισθάνεται και να μην αντιδρα σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ο πόνος.
Στην περίπτωση μιας μικροεπέμβασης, χρησιμοποιείται συνδυασμός τοπικής, ενδοφλέβιας και εισπνεόμενης αναισθησίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο εγκέφαλος δεν θα λαμβάνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης σήματα πόνου.
Η τοπική αναισθησία μπλοκάρει τα σήματα πόνου που στέλνονται από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος μέσω του νευρικού συστήματος, ώστε αυτά να μην φτάνουν στον εγκέφαλο.
Όσον αφορά στην ολική αναισθησία, συνίσταται σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, όπου χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός εισπνεόμενων και ενδοφλέβιων αναισθητικών ουσιών, που επιδρούν στο νευρικό σύστημα στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.