Aναθεωρείται η συνθήκη Σένγκεν: τι αλλάζει στον τρόπο που ταξιδεύουμε
Τι αλλάζει στη συνθήκη Σένγκεν;
Από «κόσκινο» θα περνούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (πρόκειται για χώρες που συνορεύουν με μη μέλη της ΕΕ) μετά το μακελειό στο Παρίσι.
Ο φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα έχει σκεπάσει την Ευρώπη, και για αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών – μελών της Ένωσης, αποφάσισαν σε συμβούλιο στις Βρυξέλλες την τροποποίηση της συνθήκης Σένγκεν πως οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί για όλους.
Ειδικότερα, κατέληξαν σε δύο πράγματα:
• Οι Ευρωπαίοι θα περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα όπως γίνεται και για ταξιδιώτες χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Μέχρι τώρα, οι Αρχές έλεγχαν απλώς την ταυτότητα κάποιου που ταξίδευε από χώρα της ΕΕ. Από εδώ και πέρα θα ελέγχονται τα πάντα από τις Αρχές (στοιχεία, ποινικό μητρώο κλπ). Ακόμη πιο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για όσους Ευρωπαίους πολίτες προέρχονται από κάποια εμπόλεμη ζώνη.
• Αλλαγές θα γίνουν και στις πτήσεις. Από εδώ και στο εξής οι αεροπορικές εταιρείες θα στέλνουν τα στοιχεία των επιβατών στις Αρχές για να ελέγχονται. Είναι το λεγόμενο σύστημα PNR και μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν στις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι υπουργοί δεν κατέληξαν για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν αποθηκευμένα τα στοιχεία των επιβατών. Η ελληνική πλευρά ( η χώρα μας έχει εξωτερικά σύνορα) με εκπρόσωπο τον κύριο Τόσκα πρότεινε τα στοιχεία των πολιτών που ταξιδεύουν να μένουν στο Αρχείο των Αρχών για δύο χρόνια. Υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να μένουν τρία χρόνια ενώ κάποιοι άλλοι πρότειναν για ένα μήνα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τη γρήγορη κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαν με τις γαλλικές.