Το ποδόσφαιρο εμπνέει, ψυχαγωγεί και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ενώ για μερικούς είναι κάτι σαν θρησκεία. Όμως, η Στρογγυλή Θεά έχει και τα μειονεκτήματά της: σωρούς σκουπιδιών, σπατάλη νερού και μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα.
Ένα βίγκαν μενού, μπλουζάκια φτιαγμένα από μπαμπού κι ένας οργανικός χλοοτάπητας σε ένα στάδιο που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέστησαν τη Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, τον πρώτο σύλλογο με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στον κόσμο, σε λιγότερο από μια δεκαετία.
Ο Ντέιλ Βινς είναι ο ιδρυτής της Ecotricity, παρόχου πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, και για τα τελευταία χρόνια έχει διατελέσει διευθυντής του ποδοσφαιρικού συλλόγου Φόρεστ Γκριν Ρόβερς· ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου με 130 χρόνια ιστορία και έδρα το Γκλούσεστερσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλλά πώς ο ιδρυτής μιας εταιρείας παροχής πράσινης ενέργειας γίνεται πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας; «Θα έλεγα ότι ήταν σαν ένα ευτυχές ατύχημα ή ακόμα καλύτερα, μια ευτυχής σύμπτωση», δήλωσε ο Βινς στο EURACTIV, το μεγαλύτερο και εγκυρότερο δίκτυο ενημέρωσης σε θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Το 2010, οι Ρόβερς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και ζήτησαν βοήθεια από τον τοπικό επιχειρηματία Ντέιλ Βινς για να περάσουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύντομα κατέστη σαφές ότι ο σύλλογος χρειαζόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια χείρα βοηθείας.
«Η επιλογή μας ήταν είτε να τους γυρίσουμε την πλάτη αφήνοντάς τους να πτωχεύσουν ή να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας του συλλόγου. Επιλέξαμε το δεύτερο», εξήγησε ο Βινς. Αλλά με την ανάληψη της διαχείρισης, θέλησαν να φέρουν στην ομάδα και την ηθική τους προσέγγιση στην αειφορία.
«Όλα ήταν αρκετά απλά, διότι προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα με πάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΦΓΡ, ο οποίος εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση σε κάθε πτυχή της διοίκησης, από τη μετακίνηση και την ενέργεια έως τα τρόφιμα.
Οι Ρόβερς που είναι φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Λιγκ 2 στο στοίχημα της bwin παίζουν σε ένα γήπεδο με οργανικό γρασίδι χωρίς φυτοφάρμακα που αρδεύεται από τη βροχή. Το γήπεδο Νιου Λον τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται από δικά του ηλιακά πάνελ. Μάλιστα, τα μπλουζάκια της φετινής σεζόν είναι φτιαγμένα κατά 50% από μπαμπού που αντικαθιστά το πλαστικό, ενώ η ΦΓΡ είναι ο πρώτος vegan σύλλογος στον κόσμο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η μετακίνηση, όπως φυσικά συμβαίνει και σε πολλές άλλες αθλητικές εκδηλώσεις. Και δεδομένου ότι η σημερινή τοποθεσία των εγκαταστάσεων είναι δύσκολα προσβάσιμη, οι Ρόβερς θέλουν να κατασκευάσουν ένα νέο στάδιο.
Εν τω μεταξύ, ενθαρρύνουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την κοινή χρήση αυτοκινήτων για τη μετακίνηση σε άλλα γήπεδα ενώ στις εγκαταστάσεις του συλλόγου υπάρχουν σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτών επέτρεψε στη Φόρεστ Γκριν Ρόβερς να μειώσει σημαντικά το οικολογικό της αποτύπωμα. Μάλιστα το 2018 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος παγκοσμίως, που πιστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Χάρη λοιπόν στο έργο του για την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον αθλητισμό, έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών φιλάθλων παγκοσμίως. «Έχουμε υποστηρικτές σε 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου», εξήγησε ο Ντέιλ Βινς.
Εξάλλου, ως κορυφαίος παράγοντας στην πορεία προς ένα βιώσιμο ποδόσφαιρο, ο σύλλογος βοηθάει και άλλους αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Ωστόσο, η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς εξακολουθεί να θέλει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Ανάμεσα στα σχέδια είναι και η κατασκευή ενός νέους σταδίου, το οποίο θα είναι το πρώτο στον κόσμο κατασκευασμένο σχεδόν αποκλειστικά από ξύλο. «Από άποψη βιώσιμης ανάπτυξης, η μεγάλη πρόκληση είναι να αρχίσουμε από το μηδέν», δήλωσε ο Βινς.
«Θέλουμε να χτίσουμε ένα μέρος με τη φύση στην καρδιά του, ένα πολύ διαφορετικό είδος ποδοσφαιρικού γηπέδου, ένα πολύ διαφορετικό είδος σταδίου, και κατ’ επέκταση, ένα πολύ διαφορετικό είδος ποδοσφαιρικού συλλόγου. Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή για να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε τη βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει και διαφορετικός τρόπος για να κάνουμε οτιδήποτε», δήλωσε ο διευθυντής της ΦΓΡ. «Ο κόσμος τείνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια».