Βάσεις 2015: Ποιες οι εκτιμήσεις, ποιες σχολές θα πέσουν, τι να δηλώσετε!

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015; Διαβάστε σε ποιες θα πέσουν οι βάσεις 2015.

Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι σε όλο το εύρος της βαθμολογικής κλίμακας, επηρεάζοντας πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στα «ρετιρέ», όπως είναι τα Πολυτεχνεία.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για «βάσεις ευκαιρίας» που αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιφέρεια, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Αν και από τα πλέον «βαριά» μαθήματα ήταν τα Μαθηματικά, από τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τα έως στιγμής δεδομένα, δεν έχουν προκύψει υψηλές βαθμολογίες. Τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι λίγα γραπτά έχουν βαθμολογηθεί με άριστα. Αντίθετα, τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνουν γύρω στο 13 -15.

Γενικά τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλαδικές απευθύνονταν σε… δυνατούς λύτες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι αυξημένο φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που θα βρεθούν κάτω από τη βάση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λένε καθηγητές, το άριστα θα είναι το 15.

Οι βάσεις 2015 των θετικών σχολών θα επηρεαστούν πτωτικά και από τις χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στη Βιολογία κατεύθυνσης, μάθημα αυξημένης βαρύτητας, επίσης.

Νομικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικά σε μικρή πτώση των βάσεων 2015

Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και Λογοτεχνία, δεν φαίνεται να επηρεάζουν θεαματικά τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις ρίξουν. Στα Αρχαία, το αδίδακτο κείμενο από το έργο του Θουκυδίδη, ήταν «απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» όπως σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες. Εκτιμάται ότι 4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9.

Σταθερά κραταιές οι Ιατρικές στις Βάσεις 2015 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

Οι ιατρικές σχολές φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από την πτώση των βάσεων 2015. Τουλάχιστον, τα θέματα Βιολογίας -που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή σε σχολές Ιατρικές και Φαρμακευτικές- πολύ λίγο θα τις επηρεάσουν πτωτικά.

Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, αλλά στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι δεν θα διαφοροποιηθεί το ποσοστό των κάτω από τη βάση γραπτών στη Βιολογία, που για ακόμη μία φορά θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%.

Οι βαθμοί των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Ιουνίου και οι βάσεις, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές.

scholesvaseis 2015