Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα

Γιατί δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα η βασίλισσα Ελισάβετ;

Σε μια απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, που γιορτάζει σήμερα τα 90α γενέθλια της, επιχειρεί να απαντήσει η εφημερίδα Mirror, θεωρώντας ότι η απάντηση που δίνει στο ζήτημα, «είναι η λογική εξήγηση».

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα που έχει ταξιδέψει στην μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλλιπου;».

Απαντήσεις, καλείται να δώσει ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα-μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλλιπο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ήττα στον ελληνο-τουρκικό πόλεμο. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Φίλλιπος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (Πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο μονάρχης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα.

Ο βασιλιάς Παύλος αμέσως μετά εκδιώχθηκε και η μοναρχία καταργήθηκε. Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

elladaepiskepsivasilisa elisavet