Ήρθε η στιγμή για την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Ποια θα είναι η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου.
Σήμερα το βράδυ – εκτός απροόπτου – η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα περάσει το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκειμένου να ορκιστεί η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός.
Θα έχουν προηγηθεί μια σειρά ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα έχει διαπιστώσει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πάντως ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ενστάσεις με σχετική δήλωσή του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διερωτήθη «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών».
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή στις 13:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.
Το θρίλερ της σύσκεψης
Το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών σήμερα μοιάζει να απομακρύνεται, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει, στην τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την άποψή του ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και, άρα, δεν θα συμμετέχει σε μια πιθανή σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, στο ενδεχόμενο Σύγκλισης Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών φαίνονται να διαφωνούν και οι Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ και Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ.
Σε δύο στρατόπεδα οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως δεν έχει νόημα μια τέτοια σύσκεψη, καθώς οι συσχετισμοί είναι απαγορευτικοί και επιδιώκει εκλογές-εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να παραστούν σε μια τέτοια ανούσια σύσκεψη.
Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Πάνος Λαφαζάνης, δηλώνουν ότι πρέπει να συγκαλέσει ο κ. Παυλόπουλος το συμβούλιο αρχηγών για να εξαντληθεί και η τελευταία πιθανότητα και – προφανώς – να χρεωθεί ο καθείς τις ευθύνες του. Στην λογική της τήρησης των συνταγματικών διατάξεων χωρίς όμως κωλυσιεργίες, είναι και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και η Φώφη Γεννηματά.
Ακολούθως θα πρέπει να προωθηθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Και αν μέχρι χθες δεν είχε ακουστεί καμία ένσταση ως προς το όνομα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για το αξίωμα αυτό, (το Σύνταγμα ορίζει ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων) χθες ο Χαράλαμπος Αθανασίου της ΝΔ προκάλεσε αίσθηση με μια δήλωσή του.
Ο πρώην υπουργός διερωτήθη: «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ή, κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ’ της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών». Ο Χαράλαμπος Αθανασίου θεώρησε παράτυπη την επιλογή της κυρίας Θάνου και χαρακτήρισε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως «ειδικού σκοπού για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η ένταση της δήλωσης προκάλεσε την αποστασιοποίηση πολλών στελεχών ακόμη και εντός Συγγρού, ενώ ήδη από το πρωί χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε λάβει αποστάσεις από την επικριτική γραμμή του κόμματος.
Πάντως, η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει απόψει το βράδυ, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, ενώ τέλος, αύριο αναμένεται και να θυροκολληθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής.
Ποια θα είναι η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ, υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.
Για την καρέκλα, του ΥΠΟΙΚ μετά τις πληροφορίες ότι αρνούνται ο νυν υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης έχουν πέσει άλλα ονόματα στο τραπέζι.Από στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προτείνονται ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, αλλά και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει την έγκριση και μικρότερων κομμάτων.
Για την θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ακούγεται το όνομα του Γιάννη Γιάγκου, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ για εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.