Τι θα γινόταν αν εξαφανίζονταν όλα τα κουνούπια του πλανήτη;

Τα κουνούπια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα στη Γη.

Καλοκαίρι γαρ, πολλοί θα πανηγυρίζαμε την προοπτική να εξαφανίζονταν όλα τα κουνούπια του πλανήτη (τέλος τα τσιμπήματα, οι φαγούρες κλπ). Τι θα γινόταν όμως αν όντως συνέβαινε αυτό; Θα υπήρχαν αρνητικές ή μόνον θετικές συνέπειες;

Σύμφωνα με σχετικό επιστημονικό άρθρο των New York Times, είναι αδύνατον να πούμε σίγουρα (να πει η επιστήμη) τι ακριβώς θα γινόταν καθώς υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά είδη κουνουπιών που τα συναντούμε σχεδόν σε κάθε μικρό οικοσύστημα σε όλη τη Γη.

Πολλά είδη πουλιών, αμφίβιων, ψαριών, εντόμων και θηλαστικών ακόμη τρέφονται με κουνούπια. Όμως ειδικοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ζώα αυτά δεν τρώνε αρκετά κουνούπια για να ελέγξουν τον πληθυσμό τους, πολλώ δε μάλλον για να εξαρτάται η επιβίωση των θηρευτών από τα κουνούπια.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, το 2010, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πλήρης αφανισμός των κουνουπιών θα είχε την επίδραση ενός “λόξυγγα” στα οικοσυστήματα που ζουν τα κουνούπια και σε μια τέτοια περίπτωση “κάτι καλύτερο αλλά ίσως και κάτι χειρότερο” (ως είδος) θα έπαιρνε τη θέση τους!

kounoupiaoikosystimaplanitis