Τι σημαίνει για την τσέπη μας αφορολόγητο 5000 ευρώ!

Διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο χωρίς… φόρους δεν γίνεται. Μπορεί ο κατάλογος με τα 40 (και πλέον) προαπαιτούμενα η εκπλήρωση των οποίων οδηγεί στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να μην περιλαμβάνει κάποια «τρανταχτή» φορολογική αλλαγή όπως έγινε με την α’ αξιολόγηση, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο είναι δεδομένο ότι θα δεχτεί πιέσεις για μια ακόμη φορά.

Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δείξει τις διαθέσεις του ζητώντας επιτακτικά να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και να επανεξεταστούν οι φορολογικές απαλλαγές που ευνοούν κατά κύριο λόγο τους έχοντες. Από την άλλη, ήδη έχει μπει στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων η νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Αυτή η «εξίσωση» θα έχει ως αποτέλεσμα τις νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και την νέα τροποποίηση των αφορολογήτων που προβλέπει η νομοθεσία για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει ούτε να συζητάει για νέες αλλαγές στους φόρους –βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι φορολογικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση- αλλά όλα δείχνουν ότι θα δεχτεί και πάλι ισχυρότατες πιέσεις. Δεδομένου ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν διακυβεύεται μόνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το ζήτημα του χρέους όπως επίσης και των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018, αναμένεται ότι θα πέσουν και άλλα θέματα στο τραπέζι πέραν των όσων αναγράφονται στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα. «Παρεκκλίσεις» άλλωστε από την ατζέντα, θα επιδιώξει και η ελληνική πλευρά καθώς θέλει να «περάσει» το θέμα του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού των επιχειρήσεων προκειμένου να ενεργοποιήσει, έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση, τον νόμο για την ενίσχυση των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα, όπως επίσης και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση «κρυφών» εισοδημάτων.

Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση (και για εκατομμύρια φορολογούμενους) η μεγαλύτερη απειλή αφορά στον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου. Το ποσό για το οποίο μιλάει το ΔΝΤ (αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ) φέρνει επιβαρύνσεις έως και…850 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με εισόδημα άνω των 8.000-9.000 ευρώ. Πρόκειται για δημοσιονομικό μέτρο της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια έκταση. Προφανώς, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει επιθετικά και μένει να φανεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων αν θα υπάρξει κάποια υποχώρηση από την ελληνική πλευρά ως προς το ύψος του αφορολογήτου.

Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με εμπορικών

Η μνημονιακή δέσμευση για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές θα πρέπει, βάσει του τεχνικού μνημονίου, να ολοκληρωθεί στα ακόλουθα στάδια:

1. Η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια των θεσμών να καταγράψει τις μεθόδους αποτίμησης των ακινήτων των ιδιωτών και να προχωρήσει στις σχετικές κατηγοροποιήσεις

2. Μέχρι τον Μάρτιο του 2017, θα πρέπει να προχωρήσει η εκτίμηση της αξίας των εμπορικών ακινήτων

3. Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους να ολοκληρώσει ουσιαστικά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ξεκαθαρίζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των ακινήτων μεταξύ των οποίων και τα αγροτεμάχια. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν για μια ακόμη φορά δηλώσεις τύπου «Ε9» ειδικά για τα αγροτεμάχια καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές τα περισσότερα λάθη.

4. Η ταύτιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο. Η εξίσωση αυτή τη φορά δεν θα γίνει με υπουργική απόφαση αλλά με νόμο. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, θα ανοίξει και πάλι τον «φάκελο ΕΝΦΙΑ». Για το 2017, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ρισκάρει να μην επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 1,75%. Θεωρείται δεδομένο ότι το 2017 θα επιβληθεί ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όχι όμως με τον τρόπο που υπολογίστηκε φέτος προκαλώντας… τρόμο στα κυβερνητικά στελέχη που είδαν τα αποτελέσματα τα εκκαθάρισης.

Έχει ήδη προταθεί, επί της αξίας των αγροτεμαχίων, να επιβάλλεται μειωτικός συντελεστής (σ.σ δηλαδή ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται επί της μισής αξίας του αγροτεμαχίου) ώστε να αποφευχθούν τεράστιες επιβαρύνσεις. Αν υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουν και ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομικό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ. Εξετάζεται η έκπτωση του 50% που ήδη προβλέπει η νομοθεσία, να αυξηθεί σε 100% και με αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Για να χρηματοδοτηθεί αυτή η ελάφρυνση απαιτούνται περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές και στους φόρους

Μπροστά της θα βρει η κυβέρνηση και την μνημονιακή ατζέντα με τις αλλαγές στους φόρους:

1. Την επανεξέταση όλων των κινήτρων και των απαλλαγών που υπάρχουν στη φορολογία των επιχειρήσεων

2. Την αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτιλιακών εταιρειών

3. Την τροποποίηση του φορολογικού πλαισίου για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών κλπ

4. Την επανεξέταση του ορίου απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ (σ.σ από τις 10.000 ευρώ σήμερα στις 25000 ευρώ)

5. Την επιτάχυνση στη διαδικασία είσπραξης των προστίμων για τα ανασφάλιστα ΙΧ καθώς και γι’ αυτά που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

6. Την επανεξέταση του καθεστώτος για τον χαρακτηρισμό οφειλών ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».

7. Την επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

5000 euroaforologito