Δεν έχει τέλος το σίριαλ με τις αποδείξεις που εξασφαλίζουν στους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ζήτησε χθες από τους φορολογουμένους να συγκεντρώνουν φέτος αποδείξεις μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα συνδέει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι «σε σχέση με τις αποδείξεις του 2016, σε όσες περιπτώσεις έχουμε αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις. Θα έρθει διάταξη για τα θέματα του αφορολόγητου, που θα συνδέει το αφορολόγητο με αποδείξεις, χωρίς να κρατά ο φορολογούμενος τις αποδείξεις, θα υπάρχει σύνδεση με την τράπεζα».
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούνε τις αποδείξεις που έχουν από την αρχή του έτους και μέχρι να έρθει στη Βουλή η νέα ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα.
Το μέτρο που θα συνδέει το αφορολόγητο όριο με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα ισχύσει μόλις κατατεθεί η σχετική διάταξη, με την οποία μάλιστα θα αποσαφηνίζεται και ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου που θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω διαδικτύου ή τραπεζικών λογαριασμών, ενώ μένει να διευκρινιστεί το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες, αφού βασικός στόχος σε βάθος χρόνου είναι όλες οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες από όλες τις επιχειρήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που ακόμη και σήμερα δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και, εμμέσως, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που χρεώνουν επιπλέον κόστος για τη χρήση της κάρτας, αναφέροντας δε ως παράδειγμα τα ΕΛΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε, για ακόμη μια φορά, τις τράπεζες να μειώσουν και αυτές τις προμήθειες για τη χρήση POS.
Φορολογικές δηλώσεις
Εν τω μεταξύ, στα τέλη του μήνα αναμένεται να «ανοίξουν» οι πύλες του Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αρχικά να υποβάλουν δηλώσεις μόνο τα νομικά πρόσωπα και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα φυσικά πρόσωπα. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί εκκρεμή ζητήματα, όπως η κατάθεση διάταξης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τους περιστασιακά απασχολούμενους και τους ανέργους, προκειμένου να μη φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.
Εφόσον δεν κατατεθεί η διάταξη οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων, με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου, η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%. Επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των βασικών εντύπων της φορολογικής δήλωσης(Ε1, Ε2 και Ε3), καθώς και διάταξη στη Βουλή με την οποία θα καθορίζεται ο χρόνος πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να πληρωθεί ο φόρος σε τρεις ή και τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.