Τελικά ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων σε ό,τι μας πέσει κάτω;

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι αν κάτι μας πέσει κάτω μόνο για 5 δευτερόλεπτα, μπορούμε να το φάμε; Ισχύει;

Οι ειδικοί φαίνεται πως καταρρίπτουν αυτή τη θεωρία και πιστεύουν ότι όποιος την έβγαλε, μάλλον έψαχνε… δικαιολογία να φάει το κουλουράκι που του είχε πέσει κάτω και να μην το πετάξει στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Clemson, o επιστήμονας διατροφής Paul Dawson αναφέρει ότι αυτό το κουλουράκι μπορεί να έχει «αρπάξει» τοξικά βακτήρια σαλμονέλας από την επιφάνεια όπου έπεσε, ειδικά όταν αυτή είναι ξύλινη ή αποτελείται από πλακάκια.

Υπάρχει, βέβαια, διαφορά ανάμεσα στις τροφές και τα αποτελέσματα, με τις πιο υγρές να μαζεύουν περισσότερα βακτήρια από τις πιο ξερές και σύμφωνα με την επιστημονική, τηλεοπτική εκπομπή MythΒusters, ακόμη κι αν μια τροφή ακουμπήσει μια μολυσμένη επιφάνεια για ένα millisecond, θα προσελκύσει βακτήρια.

Το πόσο θα μολυνθεί εξαρτάται από την υγρασία του φαγητού, τη γεωμετρία της επιφάνειας και την κατάσταση του πατώματος, όχι από το χρόνο.

Όσοι, λοιπόν, τρώτε λίγο… άτσαλα και το πάτωμα καταλήγει με το μισό φαγητό σας, προτιμήστε να το στείλετε στα σκουπίδια αντί για πίσω στο πιάτο σας.

kanonas 5 defterolepton