Τα βιομετρικά τατουάζ θα συλλέγουν πληροφορίες όπως θερμοκρασία σώματος, καρδιακός παλμός και άλλες ζωτικές ενδείξεις, όμως πρακτικά αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού!
Η ιδέα πίσω από τις συσκευές τεχνολογίας wearable, όπως τα Fitbit και Apple Watch που καταγράφουν ζωτικές ενδείξεις κι όχι μόνο, είναι ότι παρέχουν μια μόνιμη ροή πληροφοριών με σκοπό την βελτίωση της ζωής αυτού που τις χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, να τον βοηθήσουν να χάσει βάρος ή να τηρεί ένα πρόγραμμα φυσικής εξάσκησης ή να κάνει ποιοτικότερο ύπνο.
Τα gadgets που κυκλοφορούν, όμως, αποδίδουν μόνο αν θυμηθείς να τα φορέσεις κάθε πρωί και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές συνήθως βαριούνται να τα χρησιμοποιούν μετά από κάποιο διάστημα και τα… ξεχνάνε.
Τα νέα κόλπα, όμως, είναι ήδη προ των πυλών. Μια startup εταιρία από το Όστιν του Τέξας, ονόματι Chaotic Moon Studios, ήδη πειραματίζεται με την συγκεκριμένη τεχνολογία και ισχυρίζεται ότι μπορεί να την πάει πολλά βήματα παραπέρα. Πως; Με την δημιουργία του πρώτου tech tattoo!
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υβρίδιο μεταξύ τατουάζ – συσκευής που «φοριέται», ένα bio-wearable, που εφαρμόζεται στο δέρμα ως τατουάζ.
Αυτά τα βιομετρικά τατουάζ αποτελούνται από μικροσκοπικά μηχανικά εξαρτήματα, που συνδέονται με ειδική μπογιά (χρησιμεύει ως αγωγός ηλεκτρισμού). Το μικρό τσιπάκι θα βρίσκεται μόνιμα στο χέρι μας συλλέγοντας κι αποθηκεύοντας πληροφορίες όπως θερμοκρασία σώματος, καρδιακός παλμός και άλλες ζωτικές ενδείξεις. Αυτές οι πληροφορίες θα μεταδίδονται απευθείας σε έξυπνα κινητά, μέσω εφαρμογής (app).
Η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει πότε ακριβώς σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά την πρώτη γενιά από tech-tattoos, αλλά δουλεύει με ταχείς ρυθμούς για να εξελίξει το πρότζεκτ. Φιλοδοξώντας ότι θα είναι πρακτικό κι εύκολο.
Τα συγκεκριμένα βιομετρικά τατουάζ θα μπορούν να έχουν διάφορες χρήσεις. Από γιατρούς, που έτσι θα μπορούν από μακριά να παρακολουθούν τους βασικούς δείκτες ενός ασθενούς σε πραγματικές συνθήκες.
Άλλοι προβλέπουν ότι αυτού του είδους τα βιο-τεχνο-τατουάζ θα αλλάξουν ακόμη και τον τρόπο που κάνουμε πληρωμές και συναλλαγές. Στο εξής, π.χ., στο σούπερ μάρκετ θα μπορούμε να δείχνουμε τον καρπό μας αντί να ανοίγουμε το πορτοφόλι μας. Ή να αγοράζουμε εισιτήρια και να κάνουμε check in με σκανάρισμα του χεριού.
Ήδη κάποιοι ενθουσιάζονται με την προοπτική. Για κάποιους άλλους, όμως, αυτή η μονίμως εφαρμοσμένη πάνω μας τεχνολογία, με τις απεριόριστες δυνατότητες της χρήσης της κι εφόσον διαδοθεί, φέρνει συνειρμούς… Αποκάλυψης.