Stress test: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις ελληνικές τράπεζες

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις ελληνικές τράπεζες; Τι είναι το stress test;

Στη Φρανκφούρτη για τα τελευταία ραντεβού με τα στελέχη της ΕΚΤ, οι Ελληνες τραπεζίτες. Τα stress tests και η προετοιμασία για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι επαφές με τους ξένους επενδυτές και ο εκνευρισμός για την καθυστέρηση του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Stress test: Γιατί αισιοδοξούν οι τραπεζίτες

Ραντεβού στη Φρανκφούρτη έχουν τις επόμενες ώρες τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών με τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της μεθοδολογίας αλλά και για ορισμένες από τις παραδοχές του ακραίου σεναρίου. Πρόκειται για τον τελευταίο γύρο επαφών πριν την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνται ήδη, με ιδιαίτερη ένταση, επαφές και με ξένους επενδυτές καθώς ο χρόνος περιορίζεται και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών οι τράπεζες θα προχωρήσουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω βιβλίου προσφορών.

Και τούτο διότι στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να έχουν τελειώσει το αργότερο έως τις 15-20 Νοεμβρίου.

Η καθυστέρηση

Κι ενώ τα ραντεβού στα δύο αυτά μέτωπα έχουν φουντώσει, στην Αθήνα συνεχίζεται η καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει στα χέρια της το προσχέδιο του νόμου, ωστόσο καθυστερεί την κατάθεσή του στη Βουλή. Μάλιστα, το νομοσχέδιο θα έπρεπε με βάση το χρονοδιάγραμμα να ψηφιστεί από τη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι ο νόμος θα ψηφιζόταν μεταξύ 20-22 Οκτωβρίου, ωστόσο η καθυστέρηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, θετικό ήταν το κλίμα ως προς το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο των θεσμών, μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για πιο ριζικές λύσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με αιχμή την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για τη μοναδική κατοικία.

Θετικά μηνύματα

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν -αν και είναι φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους- τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών όσον αφορά στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες διαφαίνεται πως θα είναι διαχειρίσιμες και αυτό σε συνδυασμό με τα κίνητρα που θα δοθούν στους επενδυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα εξελιχθεί ομαλά και οι τράπεζες θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

ellinikes trapezesStress test