Στον αέρα καταθέσεις-θυρίδες: Πώς η εφορία βάζει χέρι παντού

Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές θυρίδες και οι καταθέσεις από τα χέρια της εφορίας;

Μπορεί η εφορία να βάλει χέρι στο περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων; Η απάντηση είναι, ναι. Είναι στις προθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, να ανοίξει μέτωπο με τους κατόχους τραπεζικών θυρίδων λίγο πριν την κάλπη; Η απάντηση είναι , ούτε κατά διάνοια.

Μια φορά πριν από περίπου ενάμιση μήνα, έκανε το «λάθος» η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να θέσει ζήτημα θυρίδων, σε καθεστώς capital control και η κυβέρνηση έσπευσε να σβήσει τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις, κόβοντας με το μαχαίρι κάθε τέτοια συζήτηση.

Όταν λοιπόν, ακολούθησε η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλου προς τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη , αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αρχίσουν να ανοίγουν συντονισμένα τραπεζικές θυρίδες για να διαπιστώσουν την ύπαρξη τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων, μάλλον δεν θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι ο υπουργός ήταν υποψιασμένος, σχετικά με την ευαισθησία του θέματος.

Κατασχέσεις σε θυρίδες, στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, ήδη προβλέπεται εδώ και χρόνια. Αυτό όμως είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο και άλλο να ανοίξει συζήτηση για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ανοίγουν θυρίδες μαζικά για έλεγχο και αδήλωτων κεφαλαίων. Και μάλιστα, να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση προεκλογικά.

Η απάντηση Νικολούδη, στην ερώτηση Νικολόπουλου, κόβει κάθε συζήτηση, πριν καν αρχίσει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ , με ερώτησή του στη Βουλή, ήθελε να πληροφορηθεί εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταγραφούν τα κεφάλαια τα οποία υπάρχουν σε θυρίδες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί και προέρχονται από νόμιμες προσόδους.

«Κατά κανόνα τα χρήματα που υπάρχουν σε τραπεζικές θυρίδες, είχαν προηγουμένως κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς και από εκεί τοποθετήθηκαν σε θυρίδες» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Νικολούδης προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ποσά καταθέσεων, θα ήταν όχι απλώς περιττό αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό σε χρόνο και μέσα να επιχειρήσουμε άνοιγμα των θυρίδων και έρευνα για ανεύρεση χρημάτων και στη συνέχεια έλεγχο για το αν αυτά έχουν δηλωθεί – φορολογηθεί».

Υπογραμμίζει άλλωστε ο απερχόμενος υπουργός ότι πέραν αυτού υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα νομιμότητας μιας τέτοιας έρευνας σε «ιδιωτικό χώρο»για να καταλήξει ότι «δεν προτιθέμεθα να αναλάβουμε οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Η εφορία όμως μπορεί να κατάσχει

Οι κατασχέσεις του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων, μπορεί να είναι μια μέθοδος η οποία δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης, δεν λείπουν όμως οι διατάξεις οι οποίες τις επιτρέπουν και οι περιπτώσεις όπου έχει γίνει χρήση των διατάξεων αυτών.

Όχι για φοροδιαφυγή του…περίπτερου. Ο ισχύον Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ (ή των 300.000 ευρώ ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων) να επιβάλλει μετά από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων.

Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τα μετρητά -όπου προβλέπεται δέσμευση του 50%- για το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης.

eforiakatatheseisthyrides