Στο μικροσκόπιο η Αμφίπολη!

Θα αξιολογηθούν τα ευρήματα της ανασκαφής…

Στο μικροσκόπιο μιας πλειάδας επιστημόνων -αρχαιολόγων, γεωλόγων μηχανικών και άλλων ειδικών- θα μπει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, στην 29η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που θα γίνει στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν 7 εισηγήσεις από την ανασκαφέα-αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη -και άλλους-, συνεργάτες της οποίας έλεγαν χθες στο «Έθνος» ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε και μία 8η, αυτή του πολιτικού μηχανικού του υπουργείου Πολιτισμού, Δημήτρη Εγγλέζου, ο οποίος είχε την ευθύνη για τις στερεωτικές επεμβάσεις στο μνημείο.

Η Κ. Περιστέρη, που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και -ως εκ τούτου- αντικατασταθεί από τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, θα ανοίξει τον «κύκλο» των εισηγήσεων, με μια ανασκόπηση για την ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά το 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει ότι πρόκειται για ταφικό ηρώο που έγινε προς τιμή του Ηφαιστίωνα, με εντολή του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Θα παρουσιάσει επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης του υλικού, σύμφωνα με τα οποία, όπως θα επιμείνει, η χρονολόγηση δεν αλλάζει, υπολογίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και θα σημειώσει ότι ανεγέρθηκε από τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, τεχνικό σύμβουλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη, κατ΄ανάθεση του Μακεδόνα στρατηλάτη για τον στενό και αγαπημένο του φίλο.

Κύκλοι προσκείμενοι στην κ. Περιστέρη ανέφεραν χθες στο «Εθνος» ότι «στο περσινό αρχαιολογικό συνέδριο δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν τα ευρήματα της ανασκαφής. Εκτιμήσαμε ότι θα κάναμε μια επιδερμική παρουσίαση, γι΄αυτό και δεν συμμετείχαμε, όχι επειδή δειλιάσαμε, όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι».

Μαζί με τον αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού και συνεργάτη της, Μιχάλη Λεφαντζή, θα παρουσιάσουν τα αρχιτεκτονικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά στην εξέλιξη του μνημείου, αλλά και τη μελέτη τους για τα διάσπαρτα μαρμάρινα ανάγλυφα από την ευρύτερη περιοχή του τύμβου Καστά.

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Σπύρος Παυλίδης, και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη γεωλογική και τεκτονική δομή, αλλά και την παλαιοσεισμολογία του χώρου και όπως είπε στο «Εθνος», «ο λόφος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι φυσικός».

Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης θα δώσει και στοιχεία για τη χρονολόγηση του λόφου, αλλά αρνήθηκε να μας πει κάτι περισσότερο επ’ αυτού.

Η ομάδα του καθηγητή Γεωλογίας, Γρηγόρη Τσόκα, ολοκλήρωσε τη γεωφυσική διασκόπηση που είχε σταματήσει τον περασμένο Μάρτιο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών.

Η ίδια ομάδα προχωρά στη χρονολόγηση των γεωλογικών σχηματισμών και των επιχώσεων, η οποία αναμένεται να δώσει κρίσιμα στοιχεία για τις κατά καιρούς επεμβάσεις στο μνημείο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εισήγηση του γεωλόγου, Ευάγγελου Καμπούρογλου, πρώην συνεργάτη της Κ. Περιστέρη, ο οποίος μίλησε και πέρυσι στην αρχαιολογική συνάντηση, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις που δέχτηκε και μάλιστα τάραξε τα νερά όταν αμφισβήτησε ότι είναι τύμβος ο τύμβος Καστά -υποστηρίζει ότι είναι φυσικός λόφος-, ότι ο λέων της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τύμβου, ενώ μελετώντας τα ιζήματα κατέληξε ότι ο κυβωτιόσχημος τάφος δεν ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 3ου π.Χ. αιώνα, αλλά είναι μεταγενέστερα του ταφικού μνημείου.

Ογδόντα ανακοινώσεις και 192 συνέδρους φιλοξενεί η φετινή 29η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία-Θράκη, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Μαρτίου και την επόμενη μέρα εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας η περιοδική έκθεση «Πριν από τη Μεγάλη Πρωτεύουσα».

Η έκθεση παρουσιάζει τις κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στην Πελλαία Χώρα από την προϊστορική εποχή έως τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου στην Πέλλα, στα τέλη του 5ου – αρχές 4ου αι. π.Χ.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ethnos.gr

amfipoli