Tι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Τσίπρα-Μεϊμαράκη;
Αμφίρροπη αναμέτρηση με εναλλασσόμενο ελαφρύ προβάδισμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνει ο νέος γύρος των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης οι οποίες διενεργούνται με πυρετώδεις ρυθμούς ενόψει της 20ής Σεπτεμβρίου.
Στις περισσότερες –δημοσιευμένες και μη- δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμμα τα είναι μικρότερη της μιας εκατοστιαίας μονάδας και, σε κάθε περίπτωση, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, γεγονός που σε αυτή τη φάση καθιστά παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.
Η τάση, ωστόσο, πουν διαμορφώνεται ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ενισχύεται διαρκώς η δημοφιλία του αρχηγού της Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σε αρκετούς δείκτες έχει ξεπεράσει τον βασικό αντίπαλο του τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και παρότι από τη Συγγρού τηρούν εν γένει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τους πανηγυρισμούς, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο της ψαλίδας θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για την παράσταση νίκης στην οποία η ΝΔ μέχρι στιγμής αν και πλησίασε δείχνει να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ «παρηγορούνται» με την επισήμανση ότι η χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζει το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου και κυρίως αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τους δίνει περιθώριο να ανακάμψουν και να κατακτήσουν την πρωτιά καθώς οι απώλειες προς τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που δημιουργήθηκε με τη διάσπαση που έφερε η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Εκτός από την αβέβαιη μάχη για την κατάκτηση της πρωτιάς, σκληρή θα είναι και η αναμέτρηση για την τρίτη θέση, για την οποία ερίζουν τέσσερα αν όχι και πέντε κόμματα. Στις περισσότερες μετρήσεις την προνομιούχο αυτή θέση, που δίνει την τρίτη διερευνητική εντολή, την έχει κατοχυρωμένη η Χρυσή Αυγή, ενώ άλλες έρευνες ελπίδες να την υποσκελίσουν δίνονται στο Ποτάμι, που παρουσιάζει μικρή κάμψη, το ΠΑΣΟΚ, που αλλού ανακάμπτει και αλλού όχι, όπως και το ΚΚΕ, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και στη Λαϊκή Ενότητα, στελέχη της οποίας εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα κινηθούν πολύ πάνω από το 4 με 5% που είναι η τωρινή τους επίδοση.