Ροχαλητό: Η ύπαρξη «σφυριγμάτων» ή ήχων κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη μορφή του ροχαλητού προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα τόσο στα άτομα που ροχαλίζουν όσο και στις οικογένειες τους. Το ροχαλητό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις διαταραχές ύπνου που εμφανίζουν τα πρόσωπα τα οποία κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους πάσχοντες.
Κατά τη φυσιολογική αναπνοή στη διάρκεια της εγρήγορσης και του ύπνου κινητοποιούνται μια σειρά αντανακλαστικών και μια αλληλουχία διαδικασιών που δεν ευρίσκονται υπό το φως της συνείδησης και έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή της φυσιολογικής αθόρυβης και ρυθμικής αναπνοής, που εφοδιάζει το άτομο με το ζωτικό οξυγόνο και αποβάλλει το βλαπτικό διοξείδιο του άνθρακα. Υποδοχείς στο θωρακικό τοίχωμα, στο τραχειοβρογχικό δέντρο, στην αορτή, στην καρωτίδα και κεντρικοί χημειοϋποδοχείς που αντιδρούν ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου του διοξειδίου του άνθρακα και των οξέων στο αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό έχουν σύνθετες νευρολογικές συνδέσεις με ειδικά αναπνευστικά κέντρα στο ΚΝΣ. Ροχαλητό
Τα κέντρα αυτά ρυθμίζουν την αναπνοή. O αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στο τραχειοβρογχικό δέντρο, χωρίς να συναντήσει εμπόδια, όπου σε επίπεδο κυψελίδων πραγματοποιείται ανταλλαγή αερίων, δηλαδή αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και πρόσληψη του’οξυγόνου. Κατά τον ύπνο, η δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος ελαττώνεται, υπάρχει μικρού βαθμού ελάττωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών, μείωση του βασικού μεταβολισμού και απώλεια του φυσιολογικού τόνου. Η δίοδος του αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ανταλλαγή των αερίων και οι μεταβολές που συμβαίνουν κατά τον ύπνο είναι αθόρυβες στο μέσο υγιές άτομο. Ροχαλητό
Ορισμένα υγιή άτομα εμφανίζουν ροχαλητό λόγω ανατομικής κατασκευής (π.χ. μικρή γνάθος). Στο ροχαλητό παθολογικής αιτιολογίας, η φυσιολογική απώλεια του μυϊκού τόνου του αναπνευστικού δέντρου λόγω ύπνου συνδυάζεται με παράγοντες οι οποίοι προκαλούν δυσκολία στη δίοδο του αέρα. Η παχυσαρκία, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, εκκρίσεις που εμποδίζουν τον διερχόμενο αέρα (π.χ. επί λοιμώξεων, αλλεργίας, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), νοσήματα που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής (π.χ. εγκεφαλικά ’ νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα) εμφανίζουν παροδικό ή μόνιμο ροχαλητό. Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις, το μόνο αρχικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ροχαλητού ή η επιδείνωση ροχαλητού. Ροχαλητό
Η αντιμετώπιση του ροχαλητού γίνεται με τον εντοπισμό και τη θεραπεία υποκείμενων οργανικών παραγόντων και νοσημάτων που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στη διαφορική διάγνωση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα, εάν ροχαλίζετε συχνά:
– Πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, τα νυχτερινά γεύματα, την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων. Δεν πρέπει να κάνετε χρήση υπνωτικών και αλκοόλ πριν τον ύπνο.
Το υπερβολικό βάρος προκαλεί ή επιδεινώνει το ροχαλητό. Είναι σημαντικό ο δείκτης μάζα σώματος που αποτελεί το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους να μην υπερβαίνει ιδανικά το 25.
– Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του ύπνου να φοράτε χαλαρά ρούχα που δεν σας πιέζουν και σας κάνουν να νιώθετε άνετα.
·*Το ίδιο το ροχαλητό, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν είναι σοβαρού βαθμού. Στις περιπτώσεις αυτές, εμφανίζονται επεισόδια άπνοιας στον ύπνο, που μπορεί να μην είναι αντιληπτά από τον πάσχοντα. Η τελική ποσότητα αέρα και οξυγόνου που πρέπει να έχει στη διάθεσή του το ανθρώπινο σώμα, για να γίνεται ομαλά η ανταλλαγή αερίων, δια-ταράσσεται σημαντικά, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιων θανατηφόρων επιπλοκών όπως σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών, υποξίας, ανακοπής. Συμπτώματα όπως υπνηλία, διαταραχές πίεσης κατά την διάρκεια της ημέρας, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση ενδέχεται να εμφανιστούν. Ροχαλητό
– Η εκτίμηση της σοβαρότητας του ροχαλητού γίνεται ενδονοσοκομειακώς με ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου (μελέτη ύπνου, ηλεκτροεγκεφαλογραφία ύπνου, ηλεκτρομυογραφία ύπνου, ηλεκτροκαρδιογραφία ύπνου, οξυμετρία ύπνου, ηλεκτροοφθαλμογραφία ύπνου).
Δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος