Τι αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες για τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας; Μέχρι πότε παραμένουν οι πρόσφυγες;
Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις όσον αφορά στο προσφυγικό, καθώς όπως φαίνεται επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής διέρρευσε το προσχέδιο συμπερασμάτων απο όπου προκύπτει ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά γεγονός που θα σημάνει τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με αυτή την εξέλιξη, αλλά προτιμά να κρατήσει αμυντική στάση. «Καλύτερα να κλείσει η Ειδομένη, από το να μαζεύεται εκεί κόσμος» υποστηρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τις «κυβερνητικές πηγές» η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να υπάρξει ειδικά αναφορά ότι δεν ειναι δυνατόν να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα καθορίζουν την πολιτική μιας άλλης χώρας. Επίσης η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να ανοίξει ο βαλκανικός διάδρομος προκειμένου οι μετανάστες για να φεύγουν από την Ειδομένη ακόμα και με αεροπλάνα για άλλους προορισμούς.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο δεν φαίνεται -επί του παρόντος- σύμφωνο με το κλείσιμο των συνόρων.
Το σχέδιο της Συνόδου
Σήμερα το πρωί, διέρρευσε το σχέδιο των συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της ΕΕ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σε αυτό προβλέπεται το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας και η έναρξη των ελέγχων από τη Frontex και στην Ειδομένη.
Σοκ και δέος προκαλεί το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
Όπως αναφέρεται το real.gr, στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης. «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο «η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση».
Παράλληλα, στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
Ακόμη αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η επιβεβαίωση από τον Τουσκ
Ξεκάθαρος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ.
Το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ” όλους, αναφέρει ο ίδιος. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016-2018.
Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ.
Ο ίδιος καλεί τους «28» ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.