Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δεντρολίβανο, μπέικον – Ένα Απολαυστικό Φαγητό για τις Γιορτές

Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δεντρολίβανο, μπέικον – Η συνταγή που θα τρελάνει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η περίοδος των γιορτών είναι η ιδανική στιγμή για να δοκιμάσετε νέες συνταγές και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Μια πρόταση που θα κλέψει την παράσταση είναι η ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δεντρολίβανο και μπέικον. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για ένα εύκολο και νόστιμο αποτέλεσμα.

Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δεντρολίβανο, μπέικον – Ένα Απολαυστικό Φαγητό για τις Γιορτές

ΥΛΙΚΑ

  • γαλοπούλα
  • 4-5 κιλά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 12 μεγάλα κλαδάκια δεντρολίβανου
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 12 φέτες μπέικον

Για τον ζωμό

  •  600 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 300 γρ. άσπρο κρασί
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνουμε καλά με ένα πανί κουζίνας. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το ένα πορτοκάλι και τα τοποθετούμε στην κοιλιά της γαλοπούλας μαζί με δύο κλαδάκια δεντρολίβάνου.

2. Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μέσα στο ταψί και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Κόβουμε το άλλο πορτοκάλι και στύβουμε το μισό πάνω στη γαλοπού λα, ενώ τον χυμό του άλλου μισού τον αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Έπειτα περιχύνουμε τη γαλοπούλα με λίγο από το μείγμα αυτό και το υπόλοιπο το κρατάμε για να ραντίσομε το πουλερικό αργότερα. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες και 15 ́.

3. Κάθε μία ώρα ξεσκεπάζουμε και ραντίζουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα πορτοκαλιού και λιωμένου βουτύρου. Μία ώρα πριν τη βγάλουμε από τον φούρνο απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το πιο λεπτό σημείο του ποδιού (αν ο ζωμός τρέξει καθαρός και διαφανής, η γαλοπούλα μας είναι ψημένη).

4. Για κάθε κλαδάκι δεντρολίβανο και μπέικον τυλίγουμε μία φέτα μπέικον γύρω από ένα κλαδάκι δεντρολίβανου, αφήνοντας να προεξέχει και από τις δύο πλευρές το κλαδάκι. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ψησίματος και βάζουμε στον φούρνο τα τελευταία 20 ́ μαζί με τη γαλοπούλα έως ότου το μπέικον γίνει τραγανό. Βγάζουμε τη γαλοπούλα και το μπέικον από τον φούρνο και τα μεταφέ- ρουμε σε μια πιατέλα.

5. Παίρνουμε περίπου 6 κ.σ. από τον ζωμό από το ταψί όπου έχει ψηθεί η γαλοπούλα, τον αδειάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το λίπος αναδυθεί στην επιφάνεια του βάζου, το απομακρύνουμε με ένα κουταλάκι. Κουνάμε καλά το βάζο μας για να ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί. Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολά κι και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό κοτόπουλου και το αλεύρι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει ο ζωμός, και τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλατοπι περώνουμε.

Σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας με τις φέτες μπέικον με το δεντρολί βανο και δίπλα τη σάλτσα. Απολαύστε αυτό το εξαιρετικό πιάτο που θα φέρει το γιορτινό κλίμα στο τραπέζι σας!

Για την αρχική σελίδα με τις συνταγές πατήστε ΕΔΩ και για τηλεοπτικά σποιλερ σειρών ΕΔΩ

γαλοπούλα με μυρωδικάγαλοπούλα με πορτοκάλιγαλοπούλα συνταγήεύκολη συνταγή γαλοπουλαςχριστουγεννιάτικο μενούΨητή γαλοπούλαΨητή γαλοπούλα με μπέικονΨητή γαλοπούλα συνταγή