Πραξικόπημα – Τουρκία: Γιατί κάποιοι λένε οτι το σχεδίασε ο Ερντογάν …

Πραξικόπημα – Τουρκία: Ποιες οι εκτιμήσεις οτι το Πραξικόπημα μπορεί να μην είναι και τόσο άσχετο με τις επιδιώξεις του ίδιου του Ερντογάν;

Θα μπορούσε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία να ενδυναμώσει τελικά τον Ταγίπ Ερντογάν;

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως αυτό ακριβώς θα γίνει.

Ο αρθρογράφος των New York Times Mustafa Akyol τονίζει πως οι πραξικοπηματίες αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι του στρατού και όχι το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, πως αποτυγχάνουν και πως αυτό θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν.

Για να καταλάβουμε γιατί, το Vox ανατρέχει στο άρθρο που έγραψε πριν 10 μέρες στους New York Times η Sabrina Tavernise, όπου ανέλυσε τους αυξανόμενους φόβους σχετικά με τις προσπάθειες του Ερντογάν να γίνει «ισόβιος Πρόεδρος της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν επιχειρούσε -και πιθανότατα θα συγκέντρωνε- απολυταρχική εξουσία, ελέγχοντας το δικαστικό σύστημα, φιμώνοντας τα ΜΜΕ και φτιάχνοντας στενότερους δεσμούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις – ο επιτελάρχης του στρατού ήταν μάρτυρας στο γάμο της κόρης του. Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ υποστήριζε πως ο Ερντογάν ήταν πολύ κοντά στο να εγκαταστήσει το απολυταρχικό καθεστώς που ονειρευόταν. «Προσευχηθείτε για μας» είχε πει ο ειδήμων συνταγματολόγος Ergun Ozbudun στους Times. Πραξικόπημα – Τουρκία

Σ’ αυτό το ευρύτερο πλαίσιο τοποθετείται το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Οι εχθροί του το θεώρησαν ως την τελευταία ελπίδα να αποτραπεί η περεταίρω συγκέντρωση εξουσιών από έναν επικίνδυνο ηγέτη, μια αντίληψη που στη σύγχρονη ιστορία είχε οδηγήσει το στρατό να κάνει και άλλα πραξικοπήματα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος όμως, θα δώσει στον Ερντογάν τη δικαιολογία να απαιτήσει ακόμα περισσότερες εξουσίες.

Ο πρώην Βρετανός Πρέσβης στην Τουρκία Peter Westmacott τονίζει ότι είναι αξιοσημείωτο πως όλοι οι ηγέτες όλων των κομμάτων -ακόμα και της αντιπολίτευσης- είναι εναντίον του πραξικοπήματος. Δεν είναι διόλου απίθανο, οι εχθροί του Ερντογάν να ενώσουν τους θεσμούς της Τουρκίας υπέρ του Ερντογάν, δίνοντάς του την ευκαιρία να ελέγξει από δω και πέρα, εν λευκώ, τη χώρα.

Κάποιοι μάλιστα εικάζουν (όχι χωρίς σαρκασμό) πως το πραξικόπημα είναι στημένο και μοιάζει να σχεδιάστηκε απ’ τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο καθηγητής του Χάρβαντ Dani Rodrik τονίζει ότι η αποτυχία του πραξικοπήματος «θα ανοίξει το δρόμο για ολική κυριαρχία του Ερντογάν. Θα τον διευκολύνει να κάνει όλες τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, ώστε να γίνει ουσιαστικά ο ένας και μοναδικός πολιτικός που θα αποφασίζει τα πάντα στη χώρα».

Δημοσιογράφος του Politico υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει «περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico Ράιαν Χιθ αναφέρει πως «Μια τουρκική πηγή μου λέει ότι η όλη κατάσταση μοιάζει περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα»

Συγκεκριμένα γράφει:

«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Πρόκειται για στημένο πραξικόπημα από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου… Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Όχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία. Πραξικόπημα – Τουρκία

Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν. Πραξικόπημα – Τουρκία

Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας.

Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag. Πραξικόπημα – Τουρκία

Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!».

Dani RodrikerdoganNew York Times Mustafa AkyolPeter Westmacottpraxikopimatourkia