Η έκφραση αρχή ήμισυ παντός σημαίνει ότι η κάθε αρχή είναι το μισό του όλου.
Πρόκειται για μια αρχαία έκφραση και χρησιμοποιείται για να πούμε ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει κάποιος κάτι είναι σαν να έχει φτάσει κιόλας στη μέση του έργου.
Το ρητό αυτό το συναντάμε και στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, αλλά και σε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς. Ο Ιάμβλυχος το αποδίδει στον Πυθαγόρα, ενώ άλλοι συγγραφείς το αποδίδουν στον Ησίοδο.
Εδώ, φαίνεται πως κάνουν κάποιο λάθος, υποστηρίζει ο Τάκης Νατσούλης, γιατί ερμηνεύουν τη φράση: «Πλέον ήμισυ παντός» που έχει άλλη έννοια.
Σύμφωνα με τη φράση αυτή ο Ησίοδος (9ος πχ. αιώνας) είχε μοιραστεί με τον αδελφό του, Πέρση, την πατρική τους κληρονομιά. Το δικαστήριο, όμως, υποχρέωσε αργότερα τον Ησίοδο να παραχωρήσει στον αδελφό του το μισό από το δικό του μερίδιο, καθώς αυτός είχε φάει στο μεταξύ το δικό του.
Τότε ο Ησίοδος είπε ότι «το ήμισυ είναι πλέον του παντός», πράγμα το όποιο και απόδειξε, γιατί διαχειρίστηκε το ήμισυ του μεριδίου του με τέτοιο τρόπο, ώστε πολύ γρήγορα απόκτησε ξανά εκείνο που είχε αναγκασθεί να παραχωρήσει στον αδελφό του.