Μια μεταβολική ανισορροπία που προκαλείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι wireless ασύρματες συσκευές ίσως είναι ο συνδετικός κρίκος με μια σειρά κινδύνων για την υγεία όπως είναι διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες αλλά και ο καρκίνος, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη.
Η ανισορροπία αυτή, γνωστή ως οξειδωτικό στρες, προκύπτει μεταξύ της παραγωγής παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου ROS (Reactive Oxygen Species) και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Igor στο σχετικό άρθρο «Οξειδωτικοί Μηχανισμοί της Βιολογικής Δραστηριότητας της Χαμηλής Έντασης Ακτινοβολίας Ραδιοσυχνοτήτων» που δημοσιεύει η επιθεώρηση Electromagnetic Biology & Medicine, το οξειδωτικό στρες εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσε να εξηγήσει όχι μόνο τον καρκίνο αλλά και άλλες δευτερεύουσες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, κόπωση και ερεθισμούς στο δέρμα.
Η εν λόγω μελέτη (Oxidative Mechanisms of Biological Activity of Low-intensity Radiofrequency Radiation) διερευνά πειραματικά δεδομένα των μεταβολικών επιπτώσεων που έχει η χαμηλής έντασης ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων στα ζωντανά κύτταρα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι δραστικές μορφές οξυγόνου που παράγονται στα κύτταρα λόγω «επιθετικού περιβάλλοντος» παράγονται επίσης και από την «συνηθισμένη ασύρματη ακτινοβολία». Και οι «κλασσικοί μηχανισμοί» που διέπουν τις οξειδωτικές βλάβες στα ζωντανά κύτταρα καθιστούν τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RFR) όχι κάτι θεωρητικό αλλά ρεαλιστικά επικίνδυνο.
«Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι των υπαρκτών κινδύνων που συνιστά το συγκεκριμένο είδος ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία» τονίζει ο Δρ. Yakymenko. Γι’ αυτό και οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν να χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές της τεχνολογίας wireless –κινητά και ασύρματο Ίντερνετ– με εξαιρετική προσοχή.