Πως να κόψω το τσιγάρο

Πως να κόψω το τσιγάρο: Οι καπνιστές που αποβάλουν οριστικά την κακή συνήθεια του καπνίσματος είναι πιο δυνατοί εγκεφαλικά, επειδή καταγράφεται μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πειρασμού για να “ένα ακόμα τσιγάρο”.

Πως να κόψω το τσιγάρο

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εγκεφαλογραφήματα καπνιστών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα και βρήκαν ότι είχαν κάτι κοινό: μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιό, ο οποίος χειρίζεται την αφή και την κίνηση.

Για να δουν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους όσων κόβουν το κάπνισμα, οι ερευνητές πήραν μαγνητικές τομογραφίες από 85 συμμετέχοντες ένα μήνα πριν αυτοί ξεκινήσουν την προσπάθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες για να δον αν τα κατάφεραν.

Κατά την έναρξη του πειράματος, οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο 19 τσιγάρα την ημέρα και ο καθένας τους ήταν ενεργός καπνιστής για περίπου 19 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 38 χρόνια και λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες. Πως να κόψω το τσιγάρο

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, περίπου οι μισοί από τους καπνιστές κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι υπόλοιποι υποτροπίασαν σε κάποιο σημείο, κάνοντας τουλάχιστον ένα τσιγάρο κάθε ημέρα για μία εβδομάδα.

Στο τέλος, όσοι τα κατάφεραν, διαπιστώθηκε ότι είχαν σαφώς μεγαλύτερη δραστηριότητα μεταξύ των συγκεκριμένων δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, εκείνης που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιού.

Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους:

Βρείτε τον δικό σας λόγο

Για να αποκτήσετε κίνητρο, χρειάζεστε έναν ισχυρό, προσωπικό λόγο για να το κόψετε. Μπορεί να είναι η προστασία της οικογένειάς σας από το παθητικό κάπνισμα. Ή η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων ή άλλων ασθενειών. Ή η επιθυμία να φαίνεστε και να νιώθετε νεότεροι. Επιλέξτε έναν λόγο που να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αντισταθμίσει την επιθυμία να ανάψετε τσιγάρο. Πως να κόψω το τσιγάρο

Προετοιμαστείτε πριν το κόψετε μια κι έξω

Υπάρχει κάτι παραπάνω από το να πετάξετε απλώς το πακέτο με τα τσιγάρα. Το κάπνισμα είναι ένας εθισμός. Ο εγκέφαλος είναι αγκιστρωμένος στη νικοτίνη. Χωρίς αυτό, θα τα παρατήσετε. Οργανώστε την υποστήριξή σας εκ των προτέρων. Ρωτήστε τον γιατρό σας για όλες τις μεθόδους που θα σας βοηθήσουν, όπως συνεδρίες διακοπής καπνίσματος και εφαρμογές, συμβουλές, φαρμακευτική αγωγή και ύπνωση. Θα είστε έτοιμοι για την ημέρα που θα επιλέξετε να το κόψετε.

Λάβετε υπόψη τη θεραπεία υποκατάστατων νικοτίνης

Όταν κόψετε το κάπνισμα, η απουσία της νικοτίνης μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, να επηρεάσει τη διάθεσή σας ή να αντλήσει την ενέργειά σας. Η λαχτάρα για «μόνο μία ρουφηξιά» είναι σκληρή. Η θεραπεία υποκατάστατων νικοτίνης μπορεί να περιορίσει αυτή την έντονη επιθυμία. Μελέτες δείχνουν ότι οι τσίχλες νικοτίνης, οι παστίλιες και τα αυτοκόλλητα βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας όταν βρίσκεστε παράλληλα σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος. Πως να κόψω το τσιγάρο

Μάθετε για τα συνταγογραφούμενα χάπια

Τα φάρμακα μπορούν να περιορίσουν την επιθυμία και επίσης να κάνουν το κάπνισμα λιγότερο ικανοποιητικό αν ανάψετε τσιγάρο. Άλλα φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα της διακοπής, όπως η κατάθλιψη ή τα προβλήματα συγκέντρωσης.

Στηριχτείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Πείτε στους φίλους, στην οικογένειά σας και σε άλλα κοντινά σας πρόσωπα ότι προσπαθείτε να το κόψετε. Μπορούν να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε, ειδικά όταν μπείτε στον πειρασμό να ανάψετε τσιγάρο. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ομάδα υποστήριξης ή να μιλήσετε σε κάποιον σύμβουλο. Η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος συμβουλευτικής που σας βοηθάει να προσδιορίσετε και να επιμείνετε σε στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος. Ακόμα και μερικές συνεδρίες μπορεί να σας βοηθήσουν.

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα

Ένας λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν, είναι ότι η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώσουν. Αφού σταματήσετε, θα χρειαστείτε νέους τρόπους για να χαλαρώσετε. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείτε να ασκηθείτε για να αποβάλλετε τον καπνό, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να βρεθείτε με φίλους, να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα μασάζ ή να βρείτε χρόνο για ένα χόμπι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Πως να κόψω το τσιγάρο

Αποφύγετε το αλκοόλ και άλλους πειρασμούς

Όταν πίνετε, είναι πιο δύσκολο να επιμείνετε στο στόχο σας για τη διακοπή του καπνίσματος. Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε το αλκοόλ το πρώτο διάστημα της διακοπής. Ομοίως, εάν καπνίζατε συχνά όταν πίνατε καφέ, αλλάξτε το με τσάι για μερικές εβδομάδες. Αν καπνίζατε συνήθως μετά τα γεύματα, βρείτε κάτι άλλο, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, τη βόλτα, τα μηνύματα σε έναν φίλο ή την τσίχλα.

Πώς να κόψω το κάπνισμα;

Μόλις καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, πετάξτε όλα τα σταχτοδοχεία και τους αναπτήρες σας. Πλύνετε όσα ρούχα μυρίζουν από τον καπνό και καθαρίστε τα χαλιά, τις κουρτίνες και τις ταπετσαρίες. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά χώρου για να απαλλαγείτε από τη γνωστή μυρωδιά. Εάν καπνίζατε στο αυτοκίνητό σας, καθαρίστε το κι αυτό καλά. Δεν θέλετε να δείτε ή να μυρίσετε οτιδήποτε σας θυμίζει το κάπνισμα.

Προσπαθήστε ξανά και ξανά

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν αρκετές φορές πριν κόψουν το κάπνισμα οριστικά. Εάν ανάψετε τσιγάρο, μην αποθαρρυνθείτε. Αντιθέτως, σκεφτείτε τι οδήγησε σε αυτή την υποτροπή σας, όπως τα συναισθήματά σας ή το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Χρησιμοποιήστε το ως μια ευκαιρία για να εντείνετε τη δέσμευσή σας να το διακόψετε. Μόλις αποφασίσετε να προσπαθήσετε ξανά, ορίστε μια «ημερομηνία διακοπής» μέσα στον επόμενο μήνα.

Αρχίστε να κινείστε

Με το να είστε ενεργός μπορείτε να περιορίσετε την επιθυμία για νικοτίνη και να εξομαλύνετε κάποια συμπτώματα στέρησης. Όταν θελήσετε να καπνίσετε, αντί γι’ αυτό φορέστε τα πατίνια σας ή τα παπούτσια για το τρέξιμο. Ακόμα και η ήπια άσκηση βοηθά, όπως η βόλτα με τον σκύλο ή το ξεχορτάριασμα στον κήπο. Οι θερμίδες που καίτε θα σας αποτρέψουν επίσης από το να πάρετε βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Πως να κόψω το τσιγάρο

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Μην προσπαθήσετε να κάνετε δίαιτα καθώς διακόπτετε το κάπνισμα. Η υπερβολική στέρηση μπορεί εύκολα να λειτουργήσει αντίστροφα. Αντί γι’ αυτό, διατηρήστε τα πράγματα απλά και προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη. Αυτά είναι καλά για ολόκληρο το σώμα σας.

Επιλέξτε την ανταμοιβή σας

Εκτός από όλα τα οφέλη για την υγεία, ένα από τα προνόμια της διακοπής καπνίσματος είναι και τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. Υπάρχουν εφαρμογές που υπολογίζουν πόσο πιο πλούσιος θα γίνετε. Ανταμείψτε τον εαυτό σας ξοδεύοντας ένα μέρος αυτών των χρημάτων σε κάτι διασκεδαστικό. Πως να κόψω το τσιγάρο

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος σας

Μόλις διακόψετε, αρχίζετε να έχετε άμεσα οφέλη για την υγεία. Μετά από μόλις 20 λεπτά, οι καρδιακοί σας παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό. Μέσα σε μια μέρα, το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας επιστρέφει στη θέση του. Σε μόλις 2-3 εβδομάδες, θα αρχίσουν να μειώνονται οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή. Μακροπρόθεσμα, θα μειωθεί επίσης η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων τύπων καρκίνου.

kapnistestsigaroγιατι δεν μπορω να κοψω το τσιγαροεκοψα το τσιγαρο και ζαλιζομαικόψωπως εκοψα το τσιγαροπως καταφερα να κοψω το καπνισμαΠώς ναπως να απεξαρτηθω απο το τσιγαροπως να βελτιώσω το καπνισμαπως να κοψετε το καπνισμα πανευκολα βιβλιοΠως να κόψω το τσιγάροπως να κοψω το τσιγαρο χωρις να παρω κιλα