Πρόκειται για ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ένα διαχρονικό και αναγνωρισμένο σύμβολο από όλη την ανθρωπότητα. Ο Κολοσσός της Ρόδου αποτέλεσε σύμβολο της ελευθερίας πριν καλά καλά αυτή η ιδέα γεννηθεί το μυαλό του Γάλλου γλύπτη Bartholdi.
Εκείνη την περίοδο ο Κολοσσός με την επιβλητική παρουσία του στη Ρόδο θύμιζε καθημερινά στους ντόπιους πως «η ελευθερία προέρχεται από την αντίσταση». Οι Ρόδιοι εκείνη την εποχή, κράτησαν τη θέση τους, δεν υπέκυψαν στην πολιορκία μέσω των τειχών της πόλης.
Ο Κολοσσός της Ρόδου, είχε ύψος 30 μέτρων και ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήλιο, έστεκε στη θέση του για 54 χρόνια μέχρι που καταστράφηκε από σεισμό το 227 π.Χ.
Σήμερα, η Ρόδος θέλει να σταθεί και πάλι γερά στα πόδια της, να θυμίσει στους Ροδίτες και όχι μόνο, πως «Μπορούμε».
Σύμφωνα με το Cnn Greece, η «αναβίωση» του Κολοσσού της Ρόδου ή αλλιώς το Kolossos Project πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό πέντε νεαρών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έμπνευση
Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Άρη Πάλλα, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν ο αρχιτέκτονας αποφάσισε μετά τις σπουδές του στην Ιταλία να μείνει στη χώρα του και να προσπαθήσει να «ξαναβάλει τη Ρόδο στον χάρτη».
Οι νεαροί επιστήμονες, μελέτησαν και σχεδίασαν μια κατασκευή 150 μέτρων που θα έχει τη μορφή αγάλματος. Με την οικονομική κρίση να χτυπά την πόρτα των περισσοτέρων χωρών και τους πολίτες αυτών να απαισιοδοξούν όλο και πιο πολύ, η ομάδα των πέντε επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία ανάβει και πάλι τον «φάρο» της ελπίδας.
Μιλώντας στο CNN Greece η Ombretta Iannone, αρχιτέκτονας από την Ιταλία, υπογράμμισε πως σκοπός της ομάδας δεν ήταν να χτίσουν τον Κολοσσό αλλά «να θυμίσουμε στους Ροδίτες πως δεν θα πρέπει να περιμένουν να περάσει η κρίση. Μπορούν να την ξεπεράσουν».
Μεγάλο έργο… μεγάλο κόστος Προκειμένου να πάρει «σάρκα κι οστά» ο Κολοσσός, θα χρειαστούν περίπου 250.000.000 ευρώ. Μπορεί το ποσό να φαίνεται τεράστιο και ειδικά σε περίοδο κρίσης, ωστόσο, οι εμπνευστές του έργου έχουν διαφορετική άποψη.
Η Ombretta Iannone όπως και ο Άρης Πάλλας, αρχιτέκτονας από τη Ρόδο, ξεκαθάρισαν πως το κόστος της κατασκευής δεν θα «πέσει» στις πλάτες του κόσμου. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το κόστος να «πέσει» στις πλάτες του κόσμου. Το project αυτό θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικές εταιρείες. Ήδη έχουμε αρκετές προτάσεις», μας λέει η Ombretta Iannone.
Έσοδα και αύξηση της τουριστικής περιόδου Με βάση την οικονομική μελέτη που έχει γίνει, υπολογίζεται πως τα οικονομικά οφέλη για τη Ρόδο μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού όλο τον χρόνο.
«Με την υλοποίηση του έργου, πιστεύουμε πως η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί στους 12 μήνες. Αυτό και μόνο είναι τεράστιο όφελος για το νησί και τους κατοίκους του» μας λέει ο κ. Πάλλας.
Με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι τεράστια και τις οικονομικές προτάσεις να είναι έτοιμες στο τραπέζι, η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει πως ο Kolossos θα είναι ένα έργο πνοής και ελπίδας.