Γιατί ο Τσίπρας στρέφεται για ακόμη μια φορά στις εκλογές;
Θερμό αναμένεται το δεύτερο καλοκαίρι επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.
Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν από νωρίς το μεσημέρι στα δημοσιογραφικά γραφεία για «λάβαρο αντίστασης κατά των δανειστών» που θα σηκώσει η κυβέρνηση του Τσίπρα μετά το οριστικό στραπάτσο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Η αποτυχημένη τριάδα διαπραγματευτών Τσακαλώτος – Σταθάκης – Κατρούγκαλος επέστρεψαν στις γνωστές «τζάμπα μαγκιές» του παλιού «καλού» ΣΥΡΙΖΑ… απειλώντας πως θα φέρουν προς ψήφιση στην Βουλή, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς το πράσινο φως από την Τρόικα.
Μαι εξέλιξη που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκτός Ελλάδας, και εάν υλοποιηθεί το αντίτιμο για ακόμη μια καταστροφική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα θα είναι τεράστιο για την χώρα.
Την ίδια βεβαίως στιγμή το «αντάρτικο λάβαρο» που σήκωσαν οι αποτυχημένοι Έλληνες υπουργοί και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν στην συνέντευξη τύπου, επαναφέρουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Δηλαδή να φέρει ο Τσίπρας «τσάτρα – πάτρα» πριν το Πάσχα, ένα Ασφαλιστικό και ένα Φορολογικό στην Βουλή – χωρίς την έγκριση των… τοκογλύφων δανειστών, τους οποίους στο ενδιάμεσο θα τους… καταγγείλει κιόλας – να τα υπερψηφίσουν οι 153 βουλευτές, και στην συνέχεια να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός καθώς όχι μόνο διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και η ΕΚΤ για πρώτη φορά τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του ΔΝΤ όσον αφορά στη λήψη σκληρών μέτρων.
Στην κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ακόμα και αν τα μέτρα περάσουν από τη Βουλή, η εφαρμογή τους θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως όλα δείχνουν έχει καεί ακόμα και το ισχυρότερο χαρτί αυτό της μείωσης του χρέους. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ανοίξει πόλεμο με το ΔΝΤ, τον μεγαλύτερο σύμμαχο του σε αυτό το θέμα. «Αν και το ΔΝΤ συνδέει το ζήτημα της αξιολόγησης με το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος, η συμφωνία του Ιουλίου δεν προβλέπει κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο Reuters «η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Έως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Δεδομένου όμως ότι έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα του καλοκαιριού (όπου το «όχι» έγινε «ναι») φαίνεται ότι σε περίπτωση που στηθούν κάλπες θα είναι για εκλογές κατά πιθανότητα στα τέλη του Ιουνίου πριν δηλαδή εκπνεύσει η προθεσμία για την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας στην ΕΚΤ.