Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κότσι!

Κότσι είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί τον γυναικείο πληθυσμό και που, εκτός από την αντιαισθητική εικόνα, προκαλεί και μεγάλο πόνο.

Πώς δημιουργείται το Κότσι;

Βασική αιτία είναι η κληρονομική προδιάθεση. Εξίσου σημαντικό είναι τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια και γι’ αυτό το λόγο η αναλογία γυναίκες προς άνδρες είναι 9 προς 1.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν κάθε βράδυ με στόχο να μην επιδεινωθεί και όχι να θεραπευτεί το κότσι.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από την παραμόρφωση και τον πόνο που προκαλεί το κότσι.

Ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για μένα;

Μέχρι σήμερα το κότσι αντιμετωπιζόταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (διαδερμική τεχνική) όπου μεανώδυνο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνουμε άριστο και μόνιμο αποτέλεσμα.

Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος θεραπείας για το κότσι χρησιμοποιείται σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα, σφυροδακτυλία, πτώση μεταταρσίων).

Χρησιμοποιείται LASER ;

Όχι. Η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών.

Το Κότσι ξαναδημιουργείται;

Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Χρειάζεται να παραμείνω μέσα στο νοσοκομείο;

Όχι . Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες.Δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Γίνεται τοπική ή ολική αναισθησία;

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Θα πονάω;

Όχι . Οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες. Χρειάζεται να φορέσω γύψο ή κάποιο νάρθηκα;

Όχι . Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι.

Πότε μπορώ να περπατήσω;

Ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού.

Πότε επιστρέφω στην εργασία μου;

Ανάλογα με το είδος της εργασίας του ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να επιστρέψει είτε άμεσα είτε μετά από μία εβδομάδα από το χειρουργείο. –

dachtilokotsipodi