Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους τους ανθρώπους, που αναρωτιούνται γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε με το έτερον μας ήμισυ, η επιστήμη έρχεται να μας δώσει την απάντηση. Και, όχι, δεν είναι και πολύ ρομαντική, αλλά πρακτική!
Μέχρι στιγμής, η επικρατέστερη μελέτη υποστήριζε ότι κλείνουμε τα μάτια κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, επειδή δεν μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε κάτι τόσο κοντά στο πρόσωπό μας. Ωστόσο, μια νέα θεωρία απορρίπτει την παραπάνω εκδοχή και αναφέρει πως ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να χειριστεί στοιχεία όρασης και αφής την ίδια στιγμή.
Πιό απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον συνδυασμό φιλιού και βλέμματος.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, όπως σημειώνει η Telegraph, ανακάλυψαν πως η οπτική εργασία μειώνει την ικανότητα κατανόησης της αφής.
Η μελέτη μπορεί να μην έγινε επάνω στο ζήτημα των φιλιών, αλλά επικεντρώνεται στην γενικότερη αίσθηση αφής και τους ενστικτώδους κλεισίματος των ματιών, εξηγώντας διάφορες ανθρώπινες αντιδράσεις, όπως είναι το φιλί, η ανάγνωση Κώδικα Μπράιγ, χορού ή κάποιες στιγμές κατά την διάρκεια του σ@ξ.
«Ηταν ήδη γνωστό πως η απαίτηση ενός οπτικού έργου θα μπορούσε να μειώσει την κατανόηση οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων», λέει η Δρ. Σάντρα Μέρφι.
«Η έρευνά μας επεκτείνει αυτό το εύρημα με την αίσθηση της αφής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης απτικών πληροφοριών σε συστήματα προειδοποίησης», προσέθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα ορισμένα αυτοκίνητα που παρέχουν πλέον ειδοποιήσεις αφής, όταν αρχίζουν να «παρασύρονται» σε λωρίδες.
«Η έρευνα έδειξε ότι οι οδηγοί είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν αυτές τις ειδοποιήσεις, όταν ψάχνουν κατεύθυνση σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση», αναφέρει.