Ο καφές μπορεί να “χακαριστεί” ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ!

Όλοι γνωρίζουν τα θετικά που προσφέρει ο καφές στην υγεία, αφού βοηθάει το κεφάλι να “καθαρίσει”, βελτιώνει τη συγκέντρωση μας και…δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν και τα αρνητικά του. Βασικός παράγοντας των προβλημάτων αϋπνίας θεωρείται σύμφωνα με έρευνες ο καφές ενώ αν έχετε προβλήματα ύπνου σε συνδυασμό με υπερβολικό στρες, τότε ίσως και εδώ η κρύβεται η καθημερινή συνήθεια κατανάλωσής του.

Αποτελέσματα που έγιναν γνωστά από το DSMV, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Έκδοσης κατατάσσουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ στους παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργίες που σχετίζονται με προβλήματα πνευματικής υγείας, όπως ακριβώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πίνουν συχνά καφέ και ιδιαίτερα κάθε μέρα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που δεν καταναλώσουν την ημερήσια κούπα τους και καταλήγουν στην κατηγορία των ανθρώπων που γκρινιάζουν: «Θέλω καφέ, αλλιώς δεν μπορώ να σκεφτώ».

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τον καφέ σας και τα οφέλη του με έναν πολύ απλό τρόπο… χακάροντάς τον. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε μόνο όση καφεϊνη χρειάζεστε. Η καφεΐνη είναι το βασικό συστατικό του καφέ που είναι υπεύθυνο για την πνευματική ενίσχυση και διαύγεια. Η διεγερτική επίδραση της καφεΐνης προέρχεται από τη δράση της στον ανταγωνιστικό υποδοχέα αδενοσίνης και στον αδένα της υπόφυσης εκκρίνοντας ορμόνες που ενισχύουν την απελευθέρωση περισσότερης αδρεναλίνης. Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αλλά παράλληλα μπλοκάρει και τη δράση της αδενοσίνης, κάνοντας τους νευροδιαβιβαστές να “τρελαίνονται”.

Παρόλα αυτά, η δράση της ουσίας είναι προσωρινή και σταδιακά, όσο το σώμα την αποβάλλει μέσω των μηχανισμών του, μειώνεται και η επίδοση που σας χαρίζει. Εάν κάποιος είναι ‘εθισμένος’ στον καφέ σίγουρα σταδιακά θα αρχίσει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε λήθαργο και πως χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Βέβαια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα του καφέ που έχει συνηθίσει να πίνει. Έτσι, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα συμπτώματα πολύ γρήγορα μέσα στην ημέρα.

Το “χακάρισμα” του καφέ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη ‘μισή ζωή’ της καφεϊνης. Ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, την κατανάλωση εθιστικών ουσιών (όπως το κάπνισμα), η ποσότητα του καφέ που απομακρύνεται από το σώμα ποικίλλει. Βιολόγοι υπολογίζουν πως η μισή ζωή της καφεΐνης –δηλαδή, ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί τουλάχιστον η μισή ποσότητα της- για έναν υγιή ενήλικα υπολογίζεται γύρω στις 6 ώρες.

Σύμφωνα με το qz.com ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει μια κούπα καφέ κάθε 48 ώρες ώστε να “πιάσει το κόλπο”. Μια τυπική κούπα καφέ περιλαμβάνει 80Mg καφεϊνης, η οποία για κάποιον μη εθισμένο θα ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε πνευματική εγρήγορση. Αρκεί, για παράδειγμα, και ένας διπλός εσπρέσο. Ο νόμος για τη μισή ζωή του καφέ θα δράσει στον οργανισμό μέσα σε 48 ώρες.

hackingkafes