Μετά από πόσα χρόνια ξεπληρώνεται το 3ο μνημόνιο; Διαβάστε τι περιλαμβάνει.
Οι 19 υπουργοί οικονομικών υιοθέτησαν χθες το κείμενο του ελληνικού μνημονίου και πάτησαν το κουμπί της έναρξης του 3ου ελληνικού μνημονίου. Μετά από τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων και την τελική, αλλά τυπική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν μέχρι και 86 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια από τον ESM και το ΔΝΤ συνολικά.
To ΔΝΤ, όπως έγινε γνωστό θα μετέχει κανονικά στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα, με δικό του πακέτο και ξεχωριστή απόφαση που θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ που μετείχε με τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις στους υπουργούς και οι 19 την διαβεβαίωσαν ότι τα σημεία που επιθυμεί να δει το Ταμείο να έχουν λυθεί ως τότε, θα έχουν διευθετηθεί.
Συγκεκριμένα το Ταμείο, εκτός από το γνωστό θέμα του χρέους, θέλει να ξέρει ότι και το συνταξιοδοτικό είναι βιώσιμο, αλλά και το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιημένο.
Ειδικά σε σχέση με το χρέος οι 19 θα δουν αν και κατά πόσο χρειάζεται μια αναδιάρθρωση μετά το πέρας της 1ης αξιολόγησης. Και τότε όμως, όπως εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλιγκ “τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά, διότι αν ο ESM δανείσει κάτω του κόστους, τότε κάποιος θα πρέπει να τον αποζημιώσει και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει.
Επί της ουσίας όμως, οι εταίροι, από κοινού με το ΔΝΤ έχουν αλλάξει στρατηγική στο θέμα του χρέους. Το ύψος δεν ενδιαφέρει πια, τόσο όσο η εξυπηρέτηση – και αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή για πολλά χρόνια, ακόμα και χωρίς άλλες παρεμβάσεις.
Προς το παρόν, το Eurogroup θα εκταμιεύσει 13 δισ. προς την Ελλάδα, τα 12,5 από τα οποία αντιστοιχούν στις ανάγκες της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ (3,2 δισ.), την αποπληρωμή του δανείου γέφυρα (7,2 δισ.) και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια θα πάνε για ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό.
Αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου, δηλαδή ψηφίσει τα προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, τότε θα λάβει άλλα 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό, σε δύο δόσεις.
Την ίδια ώρα ο ESM θα βάλει σε έναν ξεχωριστό δικό του λογαριασμό, άλλα 10 δισ. σε μορφή ομολόγων εγγυοδοσίας, για την μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση θα συμμετάσχουν με υποχρεωτικές απώλειες (Bail in) οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, όχι όμως και οι καταθέτες.
Αυτοί έμειναν ρητά εκτός σχήματος (για τελευταία φορά) διότι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Ελλάδα έχουν μόνο εταιρίες για κεφάλαιο κίνησης και το κούρεμά τους θα οδηγούσε σε καταστροφή του παραγωγικού ιστού.
Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων έχει τεράστια σημασία για το αποτέλεσμα του προγράμματος, που στόχο έχει να μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας που “είναι η μόνη που δε γύρισε σελίδα στην οικονομική κρίση”, όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM.
Σε σχέση τέλος με το πολιτικό περιβάλλον, από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και ορισμένων υπουργών όπως ο Κάζιμιρ (Σλοβακία) γίνεται κατανοητό ότι οι εταίροι δεν ανησυχούν και τόσο για τις εκλογές, που μπορεί να προκηρυχθούν ως αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια ευρεία διακομματική μεταρρυθμιστική πλειοψηφία.
3ο Μνημόνιο: Αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες
Το Eurogroup, όπως τονίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ρέγκλινγκ: Τα 86 δισ. ευρώ θα φτάσει το συνολικό ποσό του προγράμματος του μνημονίου
«Το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα δάνεια, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και να έχει μία καλύτερη κατάσταση στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος του Eurogroup.
«Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ, μεγάλο ποσό αλλά υπάρχουν λόγοι. Να αποπληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και η επικείμενη προς την ΕΚΤ και τα ομόλογα και οι τόκοι προς το ΔΝΤ. Από αυτά, θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, που θα δοθούν αμέσως μετά. Ακόμη 10 δισ. θα διατηρούνται σε συγκεκριμένο λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, που θα αφορούν τις τράπεζες» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ελλάδα «πάρα πολύ καλή και πάρα πολύ έντονη» ενώ συμπλήρωσε πως: «Για το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει ως τον Αύγουστο του 2018: Περιμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ξέρουμε ακριβώς με τι ποσό, αλλά θα συμβάλει».
Το ανακοινωθέν του Eurogroup για το μνημόνιο
«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προσθήκη του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του ESM. ΤΟ Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν όπως διεφάνη από την ομαλοποίηση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο. Η συμφωνία είναι σε ευθεία γραμμή με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα κατανοητό πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup καλωσορίζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και τα οποία αν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα θα απαντήσουν στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποφασιστική και όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καταγράφονται στο Μνημόνιο θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να επιστρέψουν σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης που βασίζεται στα ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική σταθερότητα.