Μισθοί, συντάξεις: Τι σημάινει ο κόφτης και πώς θα γίνονται οι περικοπές …

Πώς θα γίνονται οι περικοπές σε μισθούς ,συντάξεις και τι σημαίνει τελικά ο κόφτης;

Με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σε όλες τις δημοσιονομικές δαπάνες του Κράτους πλην των κοινωνικών και αμυντικών, θα απειλείται η χώρα, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων και του προγράμματος των δανειστών.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, βάσει της χθεσινής απόφασης του Eurogroup, να κόβει δαπάνες από όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού, εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ θα γίνεται έλεγχος από τους δανειστές σε επίπεδο αξιολογήσεων.

Η Αθήνα ευελπιστεί να υπάρξει ανάπτυξη και να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τη στάση που θα κρατήσουν στους ελέγχους οι δανειστές και τα εμπόδια που θα θέτουν κάθε φορά η γερμανική Ευρώπη και το ΔΝΤ (εάν παραμείνει στο πρόγραμμα).

Τα μέτρα θα θεσμοθετούνται με Προεδρικό Διάταγμα κάθε 30 Απριλίου, παρακάμπτοντας έτσι τη Βουλή, η οποία πλέον αναλαμβάνει και τυπικά διακοσμητικό ρόλο, προκειμένου να πει η κυβέρνηση ότι δεν νομοθετεί προληπτικά μέτρα λόγω συνταγματικής απαγόρευσης.

Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα που έθεσε το Eurogroup στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ληφθεί απόφαση για το χρέος στις 24 Μαΐου, είναι μεταξύ άλλων:

Νομοθέτηση αυτόματου «κόφτη» δαπανών, όπως μισθούς και συντάξεις, με εξαίρεση τις αμυντικές και τις κοινωνικές δαπάνες,

Πώληση ακόμη και εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης (funds)

Δημιουργία και Λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προτείνουν, επίσης, μέτρα ελάφρυνσης χρέους με… δόσεις, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία δεν κατάφεραν -σύμφωνα με το Μαξίμου- να πάρουν προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει μια ρητή δέσμευση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το 2018. Το ονομαστικό κούρεμα, βεβαίως, έχει αποκλειστεί, επομένως η «ελάφρυνση» θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης ομολόγων και της αποπληρωμής, που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία.

«Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση του πακέτου πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων» αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη δήλωσή τους και στη συνέχεια κάνουν αναφορά στα όσα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, ανάμεσά τους και ο μηχανισμό για τα προληπτικά μέτρα, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που ισούται με το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, και περαιτέρω δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ, και μέτρα για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα.

Έναν πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει ότι ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονται αυτόματα αμέσως μόλις προκύπτει αντικειμενική ένδειξη αποτυχίας επίτευξης του ετήσιου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρόγραμμα. (3,5% του ΑΕΠ).

Εάν τα μέτρα ενεργοποιηθούν προσωρινά όταν ο μηχανισμός εφαρμοστεί, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, θα μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά, ως μέρος του προϋπολογισμού, ώστε να επανέλθει αυτός σε διαρθρωτική τροχιά. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε έκτακτα γεγονότα με μεγάλο αντίκτυπο ο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Αυτές οι εξαιρέσεις θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή μίας στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των ισολογισμών των τραπεζών και που θα επιτρέψει την επιστροφή της εγχώριας πίστωσης στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να ανοίξει η αγορά για την πώληση και την εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων που εξασφαλίζονται από την κύρια κατοικία.

koftismisthoisyntaxeis