Μαύροι Πίνακες – Η Ιστορία πίσω απο τους πίνακες

Μαύροι Πίνακες – Οι «Μαύροι πίνακες» είναι μια σειρά 14 έργων που ζωγράφισε ο Φρανσίσκο Γκόγια στα τελευταία χρόνια της ζωής του και συγκεκριμένα την περίοδο 1819-1823. Το όνομα που τους έδωσαν δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού απεικονίζουν την ψυχοσύνθεση του διάσημου Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη εκείνη την περίοδο.

Μαύροι Πίνακες – Η Ιστορία πίσω απο τους πίνακες

Η ιστορία τους έχει ως εξής: Το 1819 κι ενώ ήταν ήδη 72 ετών, ο Γκόγια μετακόμισε σε μια έπαυλη έξω από τη Μαδρίτη, στην οποία είχαν δώσει το όνομα «Η έπαυλη του κουφού», επειδή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της ήταν κουφός. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι και ο Γκόγια ήταν σχεδόν κουφός, εξαιτίας μίας ασθένειας που είχε περάσει στα 46 του. Την περίοδο εκείνη, ο καλλιτέχνης είχε μια αίσθηση πικρίας για τους ανθρώπους, απόρροια των Ναπολεόντειων Πολέμων και του εμφυλίου στην Ισπανία.

Ο ίδιος είχε βιώσει τον πανικό, τον τρόμο και την υστερία, ενώ επειδή είχε περάσει δύο παραλίγο θανάσιμες ασθένειες ζούσε με το άγχος ότι μπορεί να υποτροπιάσει. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αυτοί ήταν και οι λόγοι που τον ώθησαν να δημιουργήσει αυτά τα 14 έργα, πάνω στους τοίχους της τραπεζαρίας και του σαλονιού του, που έγιναν γνωστά ως «Μαύροι πίνακες», λόγω των σκοτεινών τους θεμάτων.

Για την αρχική σελίδα πατήστε ΕΔΩ και για νέα spoilers ΕΔΩ

Μαύροι ΠίνακεςΜαύροι Πίνακες star tvΜαύροι Πίνακες εξελίξειςΜαύροι Πίνακες επεισόδιαΜαύροι Πίνακες επόμενα επεισόδιαΜαύροι Πίνακες ηθοποιοίΜαύροι Πίνακες νέα σειράΜαύροι Πίνακες σταρ