Λεγεώνα των Ξένων – Όσα δεν ξέρουμε!

Λεγεώνα των Ξένων: Συγγραφείς, ευγενείς, ονειροπόλοι, τυχοδιώκτες, άνεργοι, αποβράσματα της κοινωνίας, δραπέτες φυλακών, μετανάστες. Ανθρωποι από κάθε κοινωνικό επίπεδο και επάγγελμα κράτησαν και κρατούν τα λάβαρα και ζωντανό το θρύλο της Λεγεώνας των Ξένων από τις 10 Μαρτίου του 1831, οπότε ιδρύθηκε.

Στα 177 χρόνια παρουσίας της η Λεγεώνα έχει να επιδείξει σελίδες δόξας αλλά και μελανές: Από τον Αποικιακό Πόλεμο στην Αλγερία, στον αιματοβαμμένο και ανώφελο Πόλεμο της Ινδοκίνας (11.000 νεκροί). Από τη Βοσνία, στο Κόσοβο, την Αφρική και τον Λίβανο. Στη Μασσαλία, εκεί που βρίσκεται το Γενικό Στρατηγείο της Λεγεώνα των Ξένων, υπάρχει ένα μικρό μουσείο με κειμήλια, σημαίες, στολές και ενθύμια των 35.000 λεγεωνάριων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης.

Στον επαγγελματικό αυτό στρατό στρατολογούνται άντρες ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι παρουσιάζονται σε ένα από τα κέντρα στρατολόγησης που βρίσκονται στη Γαλλία. Η Λεγεώνα των Ξένων εγγυάται την ανωνυμία τους, αφού δεν την ενδιαφέρει αν ο ενδιαφερόμενος παρουσιάσει ακόμη και πλαστή ταυτότητα. Οσοι επιλεγούν πρέπει να παραμείνουν πέντε χρόνια. Μετά μπορούν να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια. Από τα τρία κιόλας χρόνια της θητείας τους μπορούν να πάρουν τη γαλλική υπηκοότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=FDPI4PkYHVg

Η εκπαίδευσή τους, που διαρκεί δεκαέξι εβδομάδες, είναι πολύ σκληρή και στη διάρκειά της οι νεοσύλλεκτοι δεν επιτρέπεται να έχουν τηλεφωνική ή άλλου τύπου επαφή με τον έξω κόσμο. Σύνθημά τους; «Η λεγεώνα είναι η πατρίδα μας». Οι μισθοί τους κυμαίνονται, χωρίς τα επιδόματα, από 1.205 ευρώ του νεοσύλλεκτου μέχρι 2.085 του υψηλόβαθμου. Οι λεγεωνάριοι δικαιούνται 45 ημέρες άδεια το χρόνο.

Η ιστορία

– 10 Μαρτίου 1831
Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος υπογράφει εντολή δημιουργίας της Λεγεώνας των Ξένων. Ο συνταγματάρχης Στόφελ είναι ο πρώτος διοικητής της, ο οποίος στρατολογεί εθελοντές. Η λεγεώνα συμμετέχει στον Πόλεμο στην Αλγερία.

– 25 Ιανουαρίου 1835
Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία υπογράφουν συνθήκη στο Παρίσι και αποφασίζουν η Λεγεώνα των Ξένων να πολεμήσει στο πλευρό της βασίλισσας Ισαβέλλας εναντίον του διεκδικητή του θρόνου Ντον Κάρλος.

– 16 Δεκεμβρίου 1835
Ο Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί «νέα» λεγεώνα για να αντικαταστήσει εκείνη που παραχωρήθηκε στην Ισπανία. Μετά τον πόλεμο σε Αλγερία και Ισπανία η λεγεώνα πολεμάει σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου τής ζητηθεί.

– 2008
Σήμερα οι λεγεωνάριοι βρίσκονται στη Γουιάνα, το Τσαντ, το Τζιμπουτί και την Πολυνησία.

Το μυστήριο, ο θρύλος της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων συντηρείται σχεδόν 180 χρόνια.

Ακριβώς αυτό το μυστήριο και οι θρύλοι είναι που κάνουν αυτή την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη όχι απλά να φθίνει, αλλά να μην μπορεί να απορροφήσει όσους νέους εμφανίζονται πρόθυμοι για να καταταγούν!

Θρύλος 1ος:

Στη Λεγεώνα των Ξένων πάνε όσοι θέλουν να ξεφύγουν από το ένοχο παρελθόν τους,το εγκληματικό παρελθόν τους για την ακρίβεια,να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου και να αποκτήσουν νέα ταυτότητα.

Σε κάποιο βαθμό ο θρύλος έχει βάση αλήθειας. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που φθάνει στο σημείο να καταταγεί στη Λεγεώνα των Ξένων,αναζητά τη περιπέτεια.

Στη Λεγεώνα των Ξένων μπορεί να καταταγεί οποιοσδήποτε ανεξάρτητα από την εθνικότητά του και το ποινικό του μητρώο. Η δύναμη της Λεγεώνας είναι 8.500 άνδρες.

Ανάμεσά τους πολλοί Γάλλοι που προσποιούνται ότι είναι Βέλγοι, Ελβετοί ή από άλλες γαλλόφωνες χώρες. Γίνονται δεκτοί αφού οι στρατολόγοι της Λεγεώνας κάνουν τα στραβά μάτια.

Ωστόσο το 60% των λεγεωνάριων αποτελείται από 100 διαφορετικές εθνικότητες.

Έτος ίδρυσης το 1831,όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκο Φίλιππος ενέκρινε τη σύστασή της με αποστολή να καταλάβουν την Αλγερία.

Η σκέψη ήταν εκπληκτική κι όχι μόνο για την Αλγερία. Η Γαλλία μπορούσε να στείλει ένα εμπειροπόλεμο στρατιωτικό τμήμα οπουδήποτε στο κόσμο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αναστολών.

Το 1863, 65 λεγεωνάριοι αντιμετώπισαν 2000 Μεξικανούς.

Κέρδισαν τη μάχη με τρεις μόνο απώλειες και ο Μεξικανός διοικητής είπε:

https://www.youtube.com/watch?v=INprE9Ylh8M

«Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, αλλά διάβολοι».

Στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους η Λεγεώνα των Ξένων διακρίθηκε και η μοναδική μαύρη σελίδα της είναι το 1962 όταν το 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών διαμαρτυρόμενο για την απώλεια της Αλγερίας συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ντε Γκωλ.

Γι΄ αυτό και μετά από αυτή τη κίνηση η Λεγεώνα των Ξένων έγινε πιο…γαλλική με Γάλλους αξιωματικούς να ασκούν τη διοίκηση.

Θρύλος 2ος:

Στη Λεγεώνα ζεις τη περιπέτεια.

Η πλειοψηφία όσων επέλεξαν να ζήσουν τη περιπέτεια,απογοητεύτηκε.

Η εκπαίδευση σκληρότατη, οι κίνδυνοι πολλοί αλλά η «εξωτική περιπέτεια» που αναζητούν όσοι καταφεύγουν στη Λεγεώνα συνήθως δεν υπάρχει.

Πολλοί περιμένουν να περάσουν τα πέντε σκληρά χρόνια της θητείας κάποιοι άλλοι αν βρουν ευκαιρία λιποτακτούν.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

17 γραφεία κατάταξης λειτουργούν σ΄ όλη τη Γαλλία.

Οι υποψήφιοι φθάνουν μπροστά στη πόρτα και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πιέσουν το κουδούνι της πόρτας και να δώσει στον αξιωματικό υπηρεσίας που θα εμφανιστεί ένα σημείωμα στο οποίο θα γράφει:

«Επιθυμώ να καταταγώ στη Λεγεώνα των Ξένων».

9000 νέοι κάθε χρόνο χτυπάνε το κουδούνι. Μόνο 900 επιλέγονται για να δοκιμαστούν. Όλοι τους πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση να μην είναι υπέρβαροι ,να μην φοράνε γυαλιά,να έχουν άριστο ιατρικό ιστορικό.

Γυναίκες δεν γίνονται δεκτές, όπως και οι έγγαμοι άνδρες.

Όσοι γίνουν δεκτοί ,παραδιδουν αμέσως το διαβατήριό τους. Θα το ξαναπάρουν όταν απολυθούν ή αν δεν περάσουν τις δοκιμασίες της εκπαίδευσης.Το μόνο που κρατάνε είναι τα τσιγάρα τους ,αν καπνίζουν και χρήματα το πολύ μέχρι 50 ευρώ!

Σειρά έχει η συνέντευξη που δίνουν οι υποψήφιοι. Μετά απ’ αυτή αν τα πάνε καλά θα πάρουν το νέο τους όνομα από τη Λεγεώνα.

Ποια είναι τα κριτήρια επιτυχίας κανείς δεν γνωρίζει.

Αμέσως μετά αρχιζουν οι αγγαρείες οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσα και η θητεία.

Στο πενταετές συμβόλαιο που υπογράφει ο υποψήφιος Λεγεωνάριος δέχεται ότι για τα επόμενα πέντα χρόνια δεν θα παντρευτεί και δεν θα αποκτήσει τίποτα. Από ποδήλατο έως σπίτι.

Μετά από την υπογραφή όλοι πάνε στο στρατόπεδο της Ωμπάν για περαιτέρω εξετάσεις και μετά στο Καστέλνοντρί για τη βασική τους εκαπίδευση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνουν γαλλικά ακόμη κι αυτοί που δεν γνώριζαν λέξη.

Οι φωνές των υπαξιωματικών στα γαλλικά και η αγωνία να καταλάβουν τι τους ζητάνε να κάνουν είναι η πιο ταχεία μέθοδος εκμάθησης.

Ακολουθεί ένας μήνας εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες διαβίωσης και με ωράριο εξοντωτικό.

Εγερτήριο πέντε το πρωί,αγγαρείες,εκπαίδευση.

Φαγητό; Το μενού περιλαμβάνει ζεσταμένες κονσέρβες και ωμά λουκάνικα.

Σ΄αυτή τη φάση της εκπαίδευσης μαθαίνουν και τον κώδικα του λεγεωνάριου.

Η τελευταία φάση της βασικής εκπαίδευσης προβλέπει πορεία 50 χλμ. με φόρτο 25 κιλών. Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα θα ακολουθήσουν.

Οι Λεγεωνάριοι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους ακόμη κι όταν χωριστούν σε Συντάγματα (οκτώ διαθέτει) και θα πάρουν τη πρώτη τους άδεια έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας τους.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

Οι αξιωματικοί της Λεγεώνας προέρχονται από την αφρόκρεμα του Γαλλικού Στρατού. Αναλόγως συμπεριφέρονται.

Ακόμη κι όταν βρίσκονται στην έρημο τρώνε σε τραπέζι, έχουν ορτινάτσα και όταν κάνουν βολή το όπλο τους το καθαρίζει κάποιος στρατιώτης!

Έχοντας υποστεί τόσες ταλαιπωρίες είναι λογικό τέτοιες συμπεριφορές να διογκώνουν το έτσι κι αλλιώς μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λεγεώνα των Ξένων με τις λιποταξίες.

Είναι μύθος ότι κυνηγούν το λιποτάκτη στα περατα της γης,ωστόσο θεωρούν απαράδεκτο να παίρνει μαζί του το όπλο του και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπαρχει κυνηγητό.

Όταν συμπληρωθούν τα πέντε χρόνια οι περισσότεροι φεύγουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι αναποφάσιστοι δέχονται πραγματική πλύση εγκεφάλου για να ανανεώσουν για άλλα πέντε χρόνια.

ekpedefsilegeona ton xenonlegeonarioilegeonarioslegion etrangereosa den xeroume