Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε και πως πήρε το όνομά της

Ο Φλεβάρης ήρθε και μαζί έφερε τι Αποκριές και φυσικά την Καθαρά Δευτέρα. Ποιος όμως ξέρει πως πήρε όμως το όνομά της αυτή η συγκεκριμένη μέρα και τι ακριβώς γιορτάζουμε; Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα και το πέταγμα του χαρταετού που λίγο πολύ όλοι μας εφαρμόζουμε, πάμε να δούμε τι συμβολίζει η Καθαρά Δευτέρα.

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα.

Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα!

[jaw_quote author=”Serfare” ]Καθαρά Δευτέρα: Η ιστορία του χαρταετού![/jaw_quote][jaw_clear]

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις αμαρτωλές συνήθειες μας, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

Εκτός, όμως, από χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα είναι για πολλούς το τέλος της Αποκριάς, καθώς εκείνη την μέρα πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει την Τσικνοπέμπτη.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα».

Ωστόσο, αν και η λέξη κούλουμα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η προέλευση της δεν είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με μια άποψη η λέξη προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna.

Αν και την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή και η νηστεία για το Πάσχα, το μενού της ημέρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι!

Λαγάνες, ταραμάς, σουσαμένιος χαλβάς, θαλασσινά, όστρακα αλλά και η παραδοσιακή φασολάδα είναι μερικά από τα πιάτα που θα γευθείς αυτή την ημέρα!

Όπως και να γιορτάσει κανείς την Καθαρά Δευτέρα, ότι κι αν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του, η ημέρα απαιτεί (αν το επιτρέπει και ο καιρός φυσικά) το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού!

Εκτός από ένα πολύ ωραίο έθιμο, καθώς γεμίζουν οι ουρανοί με φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια, είναι μια καλή ευκαιρία να χαρούμε την εξοχή!

kathara defterakouloumaorthodoxo paschasarakostiti giortazoumeΔευτέρα