Κατασκευή dorodango: Ένα παραδοσιακό χόμπι για τους μαθητές της Ιαπωνίας

Η κατασκευή του ” dorodango ” είναι ένα παραδοσιακό χόμπι για τους μαθητές της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε μορφή τέχνης από μόνο του. Το dodorango είναι στην πραγματικότητα μια σφαίρα από λάσπη και βρωμιά, και τώρα οι άνθρωποι προσεκτικά και μεθοδικά εξευγενίζουν αυτές τις μπάλες σε “hikaru dorodango” (κυριολεκτικά: «γυαλιστερό κόψιμο»), τέλειες, γυαλισμένες σφαίρες που μπορούν να πάρουν μέρες για να ολοκληρωθούν.

Η διαδικασία είναι διαλογιστική και βαθιά ικανοποιητική και θεωρείται από πολλούς ως το κύριο κίνητρο για την τέχνη. Στον στρώμα λεπτής σκόνης εφαρμόζεται επίστρωση πάνω στο πυρήνα λάσπης, σχηματίζοντας ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος. Αυτό στη συνέχεια γυαλίζεται με ένα πανί για να δώσει στο dorodango μια εμφάνιση παρόμοια με εκείνη μιας μπάλας σνούκερ, τέλεια στρογγυλή και λαμπερή σε απίστευτο βαθμό. Πώς μπορεί η απλή βρωμιά να γίνει τόσο λαμπερή;

Μπορεί να θυμάστε μια προηγούμενη ανάρτηση για μια τρέλα στην Ιαπωνία, όπου οι άνθρωποι δημιουργούσαν τέλειες σφαίρες από αλουμινόχαρτο. Αυτό ήταν προφανώς εμπνευσμένο από την αρχαία τεχνική της κατασκευής του dorodango. Ενώ στην Αμερική τα παιδιά τρώνε τα Tide Pods και δηλητηριάζουν τους εαυτούς τους, τα ιαπωνικά παιδιά μαθαίνουν την αξία της υπομονής και της τελειότητας από τη συνεχή τελειοποίηση δημιουργώντας αυτά τα όμορφα απλά έργα τέχνης.

Κάνοντας το dorodango ήταν πραγματικά ένα ξεχασμένο χόμπι μέχρι πρόσφατα, όταν ο καθηγητής Fumio Kayo , ψυχολόγος που ειδικεύεται στο παιδικό παιχνίδι, το έκανε δημοφιλές και πάλι στην Ιαπωνία και παγκοσμίως. Ο Bruce Gardner έχει γίνει πλοίαρχος της τέχνης και πειραματίζεται με τα πολλά διαφορετικά εδάφη που βρίσκει γύρω από το Albuquerque του Νέου Μεξικού. Συναντήθηκε για πρώτη φορά στο Dorodango σε ένα τεύχος του περιοδικού TATE , με τίτλο “Shiny Balls of Mud: William Gibson Looks at Japanese Pursuits of Perfection”. Από τότε ήταν αφοσιωμένος ενθουσιώδης. «Εργάζομαι πάντα σε δύο ή τρία κομμάτια σε διάφορα στάδια», δήλωσε ο Bruce στο Bored Panda.”Μπορούν να περάσουν εβδομάδες για να τελειώσουν. Είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι για μένα – είναι ένα περίεργο αμάλγαμα τέχνης, καταναγκασμού και διαλογισμού ».

“Τα διαφορετικά εδάφη έχουν ποικίλες ποσότητες ιζήματος, πηλού, άμμου κλπ. Κάθε δείγμα εδάφους έχει μοναδικές ιδιότητες και απαιτεί προσαρμογές στη διαδικασία μου. Εργάζομαι μέσα σε ένα συγκεκριμένο δείγμα εδάφους μέχρι να έχω ένα ή δύο κομμάτια με τα οποία είμαι ευχαριστημένος. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει αμέσως. άλλες φορές χρειάζεται αρκετές προσπάθειες. “

Παρά τον τελικό στόχο της γυαλισμένης τελειότητας, τα αγαπημένα κομμάτια του Bruce είναι πραγματικά όμορφα για τις ατέλειές τους. “Πριν από χρόνια δημιούργησα τρία κομμάτια από ένα δείγμα εδάφους του Albuquerque. και τα τρία μικρά μικρά ρωγμές στην επιφάνεια, έτσι τα έβαλα στο ράφι μου “δευτερολέπτων” για να τα συντρίψω αργότερα και να προσπαθήσω ξανά “, μας είπε. “Μετά από περίπου ένα χρόνο, όλοι άρχισαν να οξειδώνονται με καταπληκτικούς τρόπους και οι ρωγμές έγιναν το χαρακτηριστικό και όχι το ελάττωμα, παρόμοιο με το κτύπημα του Raku “.

Ο Bruce έχει δώσει πολλά εργαστήρια και διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα παρουσίασε σε ομάδα επιστημόνων του εδάφους στο USDA. Μπορείτε να δείτε πώς κάνει το έργο του στο παρακάτω βίντεο, θα σας κάνει να θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας! Και αν το βρείτε πολύ δύσκολο, αλλά θέλετε ακόμα ένα dorodango, μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα Bruce’s. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω του ιστότοπού του για λεπτομέρειες.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το hikaru dorodango και ενημερώστε μας για το τι σκέφτεστε στα σχόλια. Πού εμπνεύσατε να δοκιμάσετε; Πώς πήγε? Πείτε μας και μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας!

Πίνακας Περιεχομένων

Όλα ξεκινούν με τη συλλογή του εδάφους

Πιστωτικές εικόνες: Jaboticaba

Στη συνέχεια τα πετρώματα διαχωρίζονται από το έδαφος

Εικόνα: P2 Φωτογραφία

Και η διαμόρφωση αρχίζει

Εικόνα: P2 Φωτογραφία

Τα περισσότερα επίπεδα προστίθενται με την πάροδο του χρόνου

Πιστοποιητικά εικόνας: National Geographic

Αυτή η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά

Πιστωτικές κάρτες εικόνας: aiiku-gakuen.ac.jp

Και είναι όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν όλο και περισσότερο, καθώς διαμορφώνουν την μπάλα στην τελειότητα

Εικόνα: P2 Φωτογραφία

Αυτό το βήμα είναι πολύ δύσκολο, επειδή η μπάλα μπορεί εύκολα να σπάσει και να σπάσει

Πιστοποιητικά εικόνας: National Geographic

Στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει σε μια πλαστική σακούλα για τουλάχιστον 20 λεπτά

Αφού επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές, αρχίζει η στίλβωση

Πολυ στίλβωση …

Πιστωτικές κάρτες : Timm Wille

Και γίνεται κάτι τέτοιο!

Εικόνα: P2 Φωτογραφία

Το χρώμα ποικίλλει λόγω των διαφορετικών τύπων εδάφους

Πιστωτικές κάρτες : lukkar

Οι άνθρωποι ερωτεύτηκαν αυτό το περίεργο έργο DIY

Πιστωτικές κάρτες εικόνας: macs-inc.co.jp

Βίντεο εικόνας: Beth Iwamoto

Εικόνα: P2 Φωτογραφία

Και μοιράζονται τις δικές τους δημιουργίες σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων

Πιστωτικές Εικόνες: Blue Biber

Πιστωτικές κάρτες εικόνας: Δροογιάν

Πιστωτικές κάρτες εικόνας: ボ ン ボ ン TV

Πιστωτικές εικόνες: Jaboticaba

Image credits: kayla.kessel

Είναι μια τέλεια δραστηριότητα για ομάδες διαλογισμού, τάξεις ή κατασκηνώσεις

Πιστοποιήσεις εικόνας: thelaststraw

Πιστωτικές εικόνες: Amelia Milazo

Παρακολουθήστε το βίντεο για μια σε βάθος ματιά πώς ο καλλιτέχνης Bruce Gardner κάνει τέλεια “λαμπερα ζυμαρικά”

dorodangohikaru dorodangoΚατασκευήΚατασκευή dorodangoσφαίρες από αλουμινόχαρτο