Τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επανειλημμένα τους τελευταίους έξι μήνες να περιπολούν πάνω από τα καλώδια παροχής ενέργειας και και οπτικών ινών (μεταφοράς δεδομένων φωνής και εικόνας) από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες από δύο ελληνικά Επιτελεία.
Τα καλώδια μεταφέρουν τόσο ηλεκτρικο ρεύμα όσο και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα στα νησιά και η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι τα τουρκικά υποβρύχια (ένα Type 209/1400 κι ένα εκσυγχρονισμένα Type 209/1200) έδειξαν με την κίνησή τους ότι ανίχνευαν τα κατάλληλα, «προσβάσιμα» σημεία που θα μπορούσαν να προσβληθούν και να κοπούν από ROV (Remotely Οperated underwater Vehicle).
Το αποτέλεσμα θα ήταν να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται και φυσικά οι τηλεπικοινωνίες.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ελληνική άμυνα στα νησιά αφού την κρίσιμη ώρα μόνο οι γεννήτριες θα μπορούσαν να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες πολύ δύσκολα θα βρισκόντουσαν έστω εν μέρει λύσεις.
Τα τουρκικά υποβρύχια πλέον έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων και μπορούν να κόψουν τα υποβρύχια καλώδια όχι μόνο μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των μεγάλων νησιών (π.χ. Ρόχου, Χίου κλπ) και των μικρότερων (Σύμης, Οινουσσών κλπ).
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι πορείες των τουρκικών αυτές εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου συμπτωματικά η Αγκυρα θεωρεί ότι θεμελιώνει νομικά δικαιώματα κυριαρχίας, απαραίτητο υπόβαθρο για μια εισβολή, όπως συνέβη το 1074 στην Κύπρο, όταν εισάβαλλαν ως «εγγυήτρια» δύναμη.
Μόνο τυχαίο δεν είναι φυσικά ότι σε κάθε ελληνική NOTAM ή NAVTEX που απορρίπτουν, επικαλούνται τις συνθήκες του 1914, του 1923 και του 1947 σε ότι αφορά τα Δωδεκάνησα που μιλούν για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών η οποία παραβιάζεται από την Ελλάδα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα τουρκικά υποβρύχια αναζητούν προσάσιμα σημεία στα μεγαλύτερα δυνατά βάθη όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι ;αδύνατον να επισκευαστούν σε περίπτωση κρίσης
Οι μόνες επικοινωνίες που θα ήταν δυνατές είναι μόνο οι δορυφορικές, αλλά πόσες ελληνικές μονάδες διαθέτον δορυφορικές επικοινωνίες στα νησιά;
Και φυσικά πάντα «παίζει» το σενάριο της τοποθέτησης συστημάτων παρεμβολής στα καλώδια οπτικών ινών και επιτυχούς υποκλοπής δεδομένων…
Όλα αυτά ενώ σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία και οι Έλληνες επιτελείς αναμένουν να χειροτερέψει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Τουρκία.
Οι προχθεσινές μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ίσως και να ήταν ένα μήνυμα, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου.
Κι αυτό γιατί πέταξαν 20 μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο, προχωρώντας σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα μαχητικά της Άγκυρας ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή του Έβρου προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως μία τουρκική πρόκληση.
Αυτή την περίοδο οι Τούρκοι πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις (αύριο ολοκληρώνεται μία αποβατική στο βόρειο Αιγαίο), ενώ έχουν προγραμματίσει και άλλες το επόμενο διάστημα δεσμεύοντας περιοχές ιδίως στο βόρειο Αιγαίο και μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.
Ακόμα και ανήμερα της 28ης Οκτωβριου υπήρξαν παραβιάσεις, από τουρκικά αεροσκάφη, παραβιάζοντς ωμά τα ΜΟΕ.