Η μπαγκέτα και η ιστορία της!

Το Ψωμί – μπαγκέτα έχει ειδικό καθεστώς στη Γαλλία. Εισαγωγικά είναι τόσο γνωστό ως Μαρία Αντουανέτα με τίτλο «ας φάνε παντεσπάνι», το είπε όταν οι αγρότες δεν είχαν ψωμί (στην πραγματικότητα και μάλλον δεν θα το πω, αλλά κανείς από εμάς δεν θα υπήρχε, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά). Ο Victor Hugo στο Les Misérables δίνει στο ψωμί μια σημαντική ηθική υπόσταση όταν ο Γιάννης Αγιάννης συλλαμβάνεται και ρίχνεται στη φυλακή για κλοπή ενός καρβελιού ψωμί.

Για πολλούς ανθρώπους στη Γαλλία, η μπαγκέτα είναι κάτι σαν βασική τροφή, και αυτό είναι ένα πραγματικό σύμβολο της Γαλλίας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα ταξίδι στη Γαλλία δεν είναι πλήρης χωρίς να φάτε μια ζεστή μπαγκέτα ή ένα κρουασάν βουτύρου από τα αρτοποιεία, και είναι τόσο κοινή η μπαγκέτα στη Γαλλία όπως ένα γωνιακό κατάστημα στην Αγγλία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι από μπαγκέτα σε διάφορα μέρη της Γαλλίας.

Μέχρι το 1800 περίπου οι Γάλλοι χωρικοί έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, σίκαλη ή φαγόπυρο. Οι αρτοποιοί πρόσθεταν συχνά όλα τα είδη των υλικών ως πληρωτικά υλικά για να νοθεύσουν το αλεύρι με : πριονίδι, άχυρο, βρωμιά και ακόμη και κοπριά χρησιμοποιήθηκε. Η συντριπτική πλειοψηφία της διατροφής ενός αγρότη είναι το ψωμί, και ένα ενήλικο αρσενικό μπορούσε να φάει όσο δύο ή τρία κιλά την ημέρα.

Σιτηρά – ψωμί και ταραχές ήταν εξαιρετικά καθημερινό φαινόμενο μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, και μερικές φορές είχε χυθεί πολλή αίμα σε διάφορες περιοχές. Στην πραγματικότητα, οι ταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της Βαστίλης στις 14 Ιούλη 1789 βοήθησε να ξεκινήσει η Γαλλική Επανάσταση, ξεκίνησε ως μια αναζήτηση για τα όπλα και δημητριακά. Οι αγρότες του Παρισιού δικαίως είχαν υπόνοιες ότι υπήρξε αποθησαύριση των σιτηρών, εν αναμονή της αύξησης των τιμών, και βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στα πρώτα στάδια της επανάστασης η αύξηση των τιμών του ψωμιού ήταν μια σημαντική ανησυχία, με τη νέα κυβέρνηση να την περιμένουν να απαντήσει στις καταγγελίες σχετικά με τις τιμές ή τις κατηγορίες για κερδοσκοπία. Είχαν δίκιο να ανησυχούν για το τι θα μπορούσαν οι άνθρωποι να κάνουν αν δεν μπορούσαν να έχούν πρόσβαση στο ψωμί.

Αυτές οι ταραχές με το ψωμί βοήθησε να γίνει η επανάσταση όλο και περισσότερο ριζοσπαστική.

Η ανάπτυξη των φούρνων ατμού περίπου τον ίδιο χρόνο έδωσε τη δυνατότητα να ψήνουν ψωμιά με τραγανή κρούστα και λευκή ζύμη , όπως η σημερινή μπαγκέτα. Το 1920 ψηφίστηκε ένας νόμος που εμποδίζει τους εργαζομένους από την έναρξη των εργασιών και πριν να πάρουν ψωμί το πρωί – αυτό λύθηκε με την κατασκευή του ψωμιού σε μακριές, λεπτές μπαγκέτες που μαγειρεύονται γρηγορότερα!

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν λεπτά τα ψωμιά στη Γαλλία για περίπου έναν αιώνα, δεν είχαν αναφερθεί ως μπαγκέτες, μέχρι το 1920.

Η λέξη μπαγκέτα προέρχεται από το λατινικό baculum που έγινε baccheto (Ιταλικά) έννοια του προσωπικού ή ραβδί.

bacchetobaculumbagketadimitriakagalliki epanastasiistoriampagketapsomi