Γνωρίστε τον Όσκαρ, τον πρώτο συναρμολογούμενο οργανισμό!

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η ίδια η ιδέα των τρισδιάστατα τυπωμένων οργάνων ή οστών ήταν κάτι που περιοριζόταν μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν τώρα ότι οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρισδιάστατα τυπωμένο ιστό μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που προκαλεί πολλές συζητήσεις αλλά και εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα. Θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε μόνο των υπάρχων ιστό, ή μπορούμε να βελτιώσουμε και τον εαυτό μας; Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε λειτουργικά όργανα, γιατί δεν δημιουργούμε μια εντελώς νέα μορφή ζωής;

Σε μια προσπάθεια να μας κάνει να σκεφτούμε αυτά τα θέματα, ο Ολλανδός σκηνοθέτης Floris Kaayk δημοσίευσε πρόσφατα το έργο του “The Modular Body”, που αποτελείται από 56 κλιπ τα οποία παρουσιάζουν και περιγράφουν λεπτομερώς τη δημιουργία ενός βιο-τυπωμένου πλάσματος που ονομάζεται Όσκαρ. Το πρότζεκτ περιβάλλεται από μια ακραία μυστικότητα, καθώς ο Kaayk θέλει να πιστέψουμε πως είναι πραγματικό και να εγείρει περισσότερο ενδιαφέρον και συζητήσεις γύρω του.

Το Modular Body είναι ένα αρκετά συγκλονιστικό έργο, που λέει την (ευτυχώς φανταστική) ιστορία του Όσκαρ, ενός παραμορφωμένου πλάσματος που χρειάζεται καθημερινά φρέσκο αίμα για να ζήσει, και δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από τον επιστήμονα Cornelis Vlasman που ηγείται μιας ομάδας Ολλανδών επιστημόνων. Αυτό το βίντεο (ένα από τα 56 κλιπ), παρουσιάζει μια επίδειξη από το πιο πρόσφατο, ολοκληρωμένο σώμα σε λειτουργία.

Αν το θέμα σας κίνησε την περιέργεια, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα The Modular Body ή το κανάλι στο youtube, που περιέχουν τα υπόλοιπα κλιπ του έργου.

oscarsynarmologoumenos organismos