Στα μαθηματικά ο άγνωστος συμβολίζεται με το γράμμα ‘χ’, ενώ το ίδιο γράμμα περιέγραφε παλαιότερα την άγνωστη ακτινοβολία των ακτίνων Χ. Πώς όμως προέκυψε το γράμμα ‘χ’ να συμβολίζει το άγνωστο;
Πρόσφατα διαβάσαμε γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα. Αν κοιτάξουμε με λίγο πιο μαθηματική σκοπιά αυτήν την φορά θας δούμε πώς προέκυψε το γράμμα ‘χ’ να συμβολίζει το άγνωστο. Για την ιστορία να πούμε ότι οι εξισώσεις συχνά εκφράζουν σχέσεις μεταξύ δοσμένων ποσοτήτων, τις γνωστές και τις ποσότητες που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη, τις άγνωστες.
Κατά σύμβαση, οι άγνωστοι δηλώνονται με γράμματα στο τέλος του αλφαβήτου, x,y,z,w,…, καθώς οι γνωστοί δηλώνονται με γράμματα στην αρχή του αλφαβήτου a,b,c,d,…
Ο άγνωστος για τον οποίο η εξίσωση είναι αληθής ονομάζεται λύση ή ρίζα (μαθηματικά) της εξίσωσης.
Σε μια σειρά ταυτόχρονων εξισώσεων, ή σύστημα εξισώσεων, οι πολλαπλές εξισώσεις δίνονται με πολλαπλούς αγνώστους. Μια λύση του συστήματος είναι η τοποθέτηση τιμών σε όλους τους αγνώστους έτσι ώστε όλες οι εξισώσεις να είναι αληθείς.
Πώς όμως προέκυψε το γράμμα ‘χ’ να συμβολίζει το άγνωστο στα μαθηματικά; O Terry Moore μας εξηγεί το λόγο στο video που ακολουθεί: