Μια μελέτη ανέλυσε το γενετικό υλικό περισσότερων από 13.000 ανθρώπων, ώστε να παρακολουθήσει τις αλλαγές του DNA που σχετίζονται με την ηλικία και την μέτρηση του ρυθμού γήρανσης του κάθε ατόμου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UCLA, στο Λος Άντζελες , ισχυρίζονται ότι έχουν βρει στο DNA το κλειδί γιατί ένα τμήμα του πληθυσμού στον κόσμο γερνά και πεθαίνει πιο γρήγορα, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στον περιοδικό Aging.
Για να γίνει η μελέτη αυτή, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 13.000 ατόμων με στόχο να εντοπίσουν τις σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές του DNA για τη μέτρηση του ρυθμού γήρανσης του κάθε ατόμου. Έτσι, και με τη χρήση της μοριακής μέθοδου, που είναι γνωστή ως «επιγενετικό ρολόι» συνέκριναν την χρονολογική ηλικία με την βιολογική του αίματος και προέβλεψαν το προσδόκιμο ζωής των συμμετεχόντων. Συμπερασματικά, προέκυψε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.
Όπως εξηγεί ο Στηβ Χόρβαθ, συν-συγγραφέας της έρευνας, η υψηλή βιολογική ηλικία είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής ανωμαλίας που παρουσιάζεται σε, περίπου, 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο οποίο είναι αυξημένος κατά 50% ο κίνδυνοσ θανάτου, ανεξάρτητα από την ηλικία. Επίσης, τονίζει ότι οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό του κινδύνου.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει πολύτιμες ενδείξεις για το τί προκαλεί την ανθρώπινη γήρανση και σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη μεθόδων που αποσκοπούν στην καθυστέρηση της διαδικασίας», λέει ο Χόρβαθ.