Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία; Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών …

Αυτή την εβδομάδα λογικά θα βρεθείτε σε μια εκκλησία, μαζί με τους δικούς σας. Θα ανάψετε ένα κερί και θα προσευχηθείτε. Το άναμμα του κεριού δεν είναι απλώς μια τυπική, αλλά μια σπουδαία πράξη στην οποία πρέπει να δώσουμε το ενδιαφέρον που της αξίζει.

Ξέρουμε πως οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν κεριά για να φωτίσουν τις συγκεντρώσεις τους. Πώς επικράτησε η συγκεκριμένη συνήθεια;

Πάμε πίσω στο χρόνο, στον 4ο αιώνα όπου ο Μ. Κωνσταντίνος παύει τούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Τότε έχουμε και την ανέγερση Ναών όπου η Εκκλησία για να διασώσει ένα τμήμα από την ύπαρξή της εντάσσει το άναμμα των κεριών στα τελετουργικά της. Οι συμβολισμοί πολλοί, το κερί που προσφέρουμε στην εκκλησία ανάβοντάς το, μας υπενθυμίζει την εσωτερική μας μεταμόρφωση και μας παρακινεί να ζητήσουμε από τον Θεό τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η φλόγα του μας θυμίζει πως πρέπει να ανάψουμε μέσα μας την αγάπη, την πίστη και την ανεξικακία.

Το κερί το συναντάμε σε όλα τα μυστήρια. Κάθε φορά έχει και ένα διαφορετικό συμβολισμό!

Στην Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας. Στο Βάπτισμα η λαμπάδα συμβολίζει ότι το νεοφώτιστο πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό.

Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών των νεόνυμφων.

Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, και συμβολίζει την ανάγκη και την επιθυμία μας οι αγαπημένοι μας να βρίσκονται σε έναν τόπο φωτεινό.

amamaeklisiakerikerialabades