Έτσι ο Τσίπρας εξευτέλισε τον Σαμαρά στη Βουλή!

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση τη Δευτέρα στη Βουλή μεταξύ των… Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο άνδρες εκτόξευσαν εκατέρωθεν απειλές περί αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τα κυβερνητικά τους αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός τόσο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και προς τους δανειστές, λέγοντας μάλιστα ενόψει της επίσκεψής του στην Μόσχα πως «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς του επισήμανε ότι θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή «για εκείνον που θα ρίξει την χώρα στα βράχια».

Αλ. Τσίπρας «Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, πάρτε το χαμπάρι»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» εξηγώντας ότι υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά.

Λαμβάνοντας τον λογο αμέσως μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντας «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης. Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει προανακριτική επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις προανακριτικές επιτροπές τινάζοντας το όποιο κλίμα συναίνεσης.
«Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας… «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε «Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και στα γεωπολιτικά και δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές.

Αναφορικά με τους στόχους της επιτροπής είπε πως:

«- Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και με λεπτομέρειες η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του έτους 2009, που έλαβε χώρα το χειμώνα του ’10 από την νέα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αναθεώρηση; Ποια μεθοδολογία μέτρησης ακολούθησε; Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για την συνέχεια;

– Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της ΤτΕ να προχωρήσει λίγες μέρες πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες.

– Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που σχετίζονται και με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011. Να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες και ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου.

Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας με την κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μάθουμε πώς ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Συνέχισε την επίθεση στον κ. Σαμαρά λέγοντας «Ο κ. Σαμαράς, χωρίς να προκληθεί, σπεύδει να δηλώσει σε διεθνές μέσο ενημέρωσης ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση. Πότε; Δύο μήνες μόνο μετά τις εκλογές, με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και με μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση κύριε Σαμαρά; Ή μήπως νοσταλγήσατε τη περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση, συνηθίστε το γιατί θα μείνετε για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, πάρτε το χαμπάρι».

Αν. Σαμαράς: Αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον πρωθυπουργό επέστρεψε το γάντι αναφορικά με τις απειλές. «Σας πείραξε ότι είπα ότι είπα για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσετε την χώρα. Ομολογήσατε όμως ότι σκοπεύετε να μετατρέψετε την επιτροπή σας σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε «εσείς απειλείτε. Ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ότι αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς χρονικούς σταθμούς: τα γεγονότα των Καννών, το «κούρεμα» του χρέους (PSI) αλλά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Τελικά, η πρόταση για σύσταση εξεταστικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές. «Υπερ» ψήφισαν 156, κατά 72 ενώ παρών δήλωσαν 22.

Υπερ της πρότασης ψήφισαν οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Ποταμιού. Από την ψηφοφορία απείχε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Μετά από πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη και ως πρώτη προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος ορίστηκε η 6.10.2015.

Τα επόμενες ημέρες τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πιθανότατα μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την εκλογή του προεδρείου αλλά και για την συμπλήρωση του πρώτου καταλόγου μαρτύρων.

Τα μέλη της επιτροπής θα εστιάσουν τις έρευνές τους σε τέσσερις συγκεκριμένες περιόδους οι οποίες «φωτογραφίζουν» και τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Πρόκειται για:

– Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

– Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

– Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

– Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

samarastsiprasvouli