Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα εστιάζουν στην ενίσχυση εκείνων των κλάδων και των παραγωγικών δυνάμεων τις οποίες εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να οδηγήσουν σε μια πιο στέρεη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-20 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Αλέξης Χαρίτσης και στην εισηγητική ομιλία του παρουσίασε τη δουλειά που έχει ήδη γίνει ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 και να εκκινήσουν ομαλά τα προγράμματα της περιόδου 2014-20, για τα οποία παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες. Χαιρετισμό απηύθυνε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλίνα Βίτσεβα.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ως μέλη οι Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι των Υπουργείων, της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων. Πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις, η αξιολόγηση των οποίων θα συνεισφέρει στην πλέον αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτσης και η κα. Βίτσεβα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Υφυπουργός επεσήμανε πως η εκδήλωση αυτή «αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση και υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου ώστε να ανταλλαγούν ιδέες, απόψεις και παρατηρήσεις για το σύνολο των προγραμμάτων και ιδιαίτερα τώρα που τα προγράμματα της νέας περιόδου βρίσκονται στην αρχή τους». Προσέθεσε, δε, ότι οι νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες περιγράφονται στις προδημοσιεύσεις των προγραμμάτων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν.
Η κα. Βίτσεβα παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση της ρευστότητας, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δικαιούχοι μπορούν τελικώς να κινηθούν και με τρόπο ομαλό να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους». Εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο και πλέον είμαστε πιο κοντά σε ένα σημείο στο οποίο οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα μπορούν ν’ αναγνωρίσουν τα βέλτιστα αναπτυξιακά μέτρα».
Ειδική αναφορά, τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης όσο και στη συνέντευξη Τύπου, έγινε για το προσφυγικό ζήτημα και τις συνεχιζόμενες ροές από τις εμπόλεμες περιοχές προς τις χώρες της ΕΕ, μετά και τα τραγικά γεγονότα της Παρασκευής στο Παρίσι. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί την αλληλεγγύη όλων μας, με ενεργητικές πολιτικές που θα επιβεβαιώνουν τις παραδοσιακά δημοκρατικές αξίες της ΕΕ. Τέλος, σημείωσε ότι «η επείγουσα, πιεστική, αν θέλετε ιστορικών διαστάσεων αυτή πρόκληση προϋποθέτει την πολιτική, επιχειρησιακή, αλλά κι εκεί που χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη των χωρών εκείνων, όπως η Ελλάδα, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος και καλούνται ουσιαστικά να υλοποιήσουν προγράμματα δημιουργίας υποδομών υποδοχής, κοινωνικής ένταξης και συνοχής, όχι αποκλειστικά για τις ίδιες αλλά για το σύνολο της Ευρώπης».