Πότε αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση το ασφαλιστικό και ποιες συντάξεις κόβονται με μπαλτά;
Το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ συγκεκριμένο και έχει κατεύθυνση να ολοκληρώσει βασικές υποχρεώσεις απέναντι στους θεσμούς και στο ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα:
Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών 10 ημερών και το δίλημμα « θετική ψήφος ή εκλογές» θα τεθεί και προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα των «παραμετρικών αλλαγών» που απαιτούνται για να κλείσει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα περικοπούν κύριες συντάξεις, μερίσματα και επιδόματα πάνω από ορισμένο ύψος ώστε να ικανοποιηθούν οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σε αυτές τις «παραμετρικές» αλλαγές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του ανώτατου ορίου για κύρια σύνταξη (στα 2.200€ από 2.772€ σήμερα) και για τις πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ)
Στο φορολογικό φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με το κουαρτέτο. Οι νέες κλίμακες φορολογία με συντελεστές ακόμη και 50% έως 55% ικανοποιούν τους γραφειοκράτες ακόμη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η αξιολόγηση του προγράμματος θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ θα θέσει τους δικούς του όρους για την υπογραφή της νέας διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα και οι όροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν ως προαπαιτούμενα για την έναρξη των συζητήσεων για τη «διευθέτηση του χρέους» μετά τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, νέου συνδικαλιστικού νόμου, άνοιγμα αγορών και ιδιωτικοποιήσεων θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων το καλοκαίρι και όχι σήμερα όταν δηλαδή θα υπάρχει η διευθέτηση του Χρέους στον πολιτικό ορίζοντα.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση των 5,5 δις Ευρώ, με βασικούς άξονες το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο.
Σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα οριστικά στοιχεία για το 2015 (ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, ανεργία, πληθωρισμός κλπ) και μόλις αυτά επικυρωθούν από την Eurostat θα καταρτισθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2018, με τα άμεσα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Όλα δείχνουν πως οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Θα διακόψουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα ληφθούν οι απαραίτητες κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και θα ξαναέρθουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως τις 20 του Μαρτίου (πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών). Τότε πρέπει να έχουν κλείσει όλα.